Britové zatkli údajného šéfa LulzSec

Jan Kovalík
28. 7. 2011 15:45
Britská policie zatkla osmnáctiletého hackera Topiary, údajného šéfa skupiny LulzSec
Foto: Lulz Sec

Speciální jednotka britské policie pro boj s cyberkriminalitou zatknula ve středu devatenáctiletého hackera, o kterém se domnívá, že je jedním z vedoucích členů hackerské skupiny LulzSec, která má na svědomí útoky na servery britské a americké vlády.

Devatenáctiletý mladík vystupoval na internetu pod přezdívkou Topiary a byl považován za mluvčího LulzSec. Policie ho zatkla na britském souostroví Shetland, na nejsevernějším cípu Británie. Akce byla plánovaná ve spolupráci s tajnou službou a mladík byl dopraven k výslechu do Londýna.

"Nemůžete zatknout myšlenku"

Podle Guardianu se jedná o první zatčení v souvislosti se skupinou LulzSec, při kterém policie okamžitě identifikovala on-line identitu zatčeného. Britská policie již dříve zatkula Ryana Clearyho a šestnáctiletého obyvatele Londýna, který na internetu vystupoval pod přezdívkou Tflow.

Twitterový účet LulzSec, ke kterému měl Topiary přístup a který má více než 300 tisíc "následovníků", se od středy odmlčel. Svůj soukromý účet Topiary vymazal a zanechal jen jediný tweet: "Myšlenku nemůžete zatknout."

Policii zatím stále uniká nejaktivnější člen LulzSec, který současně působí i v hackerském kolektivu Anonymous a vystupuje pod přezdívkou Sabu. Na internetu se před nedávnem objevily neověřené informace o tom, že se jedná o občana Portugalska.

Vše je lež

Zda je zatčený teenager opravdu jedním z lídrů skupiny LulzSec, ovšem není jisté. Server DailyTech.com poukazuje na přepisy komunikace mezi Topiary a americkým hackerem s přezdívkou Jester, který se dříve snažil LulzSec zkompromitovat.

Z rozhovorů mezi dvěma hackery vyplývá, že Topiary je Švéd. Není ale vyloučené, že kopie chatů, které se na internetu objevily, jsou podvrh.

Skupina Anonymous mezitím pokračuje svůj boj proti společnosti PayPal. Ve středu vyzvala své příznivce k masovému uzavření účtů PayPal a podle informací na twitterovém účtu Anonymous jejich výzvy vyslyšelo 35 000 lidí. Mluvčí PayPalu pro Guardian uvedl, že na datech splečnosti se nic neobvyklého neprojevilo.

Na pátek chystá kolektiv další akci namířenou proti americké FBI s názvem FuckFBIFriday.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy