Twitter a Facebook pro CIA sledují "mstiví knihovníci"

ČTK ČTK
4. 11. 2011 16:00
Analytici z americké CIA se ze sociálních sítí snaží například zjišťovat, či dokonce předvídat globální trendy a nálady. Jejich analýzy putují téměř denně na stůl Baracku Obamovi.

New York - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) ve velkém sleduje sociální sítě Twitter a Facebook.

Získané informace kombinuje s poznatky z novin, televizního vysílaní, místních rozhlasových stanic či třeba internetových chatových místností a snaží se například zjišťovat, či dokonce předvídat globální trendy a nálady. Informovala o tom agentura AP.

Analytickému týmu, který na sledování sociálních sítí a dalších zdrojů pracuje, se v tajné službě podle převažujícího typu vzdělání jeho členů říká "mstiví knihovníci". Sídlí v "anonymní průmyslové zóně" ve státě Virginia v "neokázalé" cihlové budově, uvedla AP. Analytici například denně sledují až pět milionů zpráv odeslaných prostřednictvím Twitteru.

Víme co, ale nevíme kdy

Informace shromažďují v různých jazycích, od arabštiny po mandarínskou čínštinu. Dávají je do kontextu se zprávami z různých lokálních novin, ale třeba i s odposlechnutými telefonními hovory, a snaží se vytvořit komplexní obrázek o situaci.

Jejich práci využívají nejvyšší američtí činitelé v Bílém domě. Měli díky ní například v reálném čase k dispozici údaje o náladě na Blízkém východě po letošním zabití teroristického předáka Usámy bin Ládina americkým komandem. Analytici také třeba poskytují předpovědi, ve kterém státě v regionu je největší pravděpodobnost nepokojů.

Ředitel střediska Doug Naquin uvádí, že jeho tým si byl vědom blížících se protestů v Egyptě. Nevěděl ale, kdy udeří. Analytici nicméně podle Naquina předpověděli, že "sociální média v Egyptě můžou změnit pravidla hry a ohrozit režim", což se později skutečně stalo, když velkou roli při svolávání tamních demonstrací hrál právě Twitter.

Knihovníci s několika jazyky

Středisko ve Virginii vzniklo na základě doporučení komise amerického Kongresu vyšetřující teroristické útoky proti Spojeným státům z 11. září 2001. Zaměřuje se zejména na sledování teroristických aktivit a šíření jaderných zbraní. Jeho záběr je ale mnohem širší, od Číny po náladu na ulici v Pákistánu.

Na úkolu pracuje několik set analytiků, jejich přesný počet je tajný. Většina jich sídlí ve Virginii, část z nich ale působí na amerických ambasádách po celém světě, aby byli blíže lokálnímu dění.

Analytici, kteří mají obvykle vystudované knihovnictví a mluví několika jazyky, jsou při získávání informací z otevřených zdrojů velmi výkonní, uvedl Naquin. Nejúspěšnější z nich se podle Naquina podobají podivínské hrdince Lisbeth Salanderové z románu Muži, kteří nenávidí ženy, která "dokáže najít věci, o kterých jiní lidé ani neví, že existují".

Tweetujeme v urdštině

Na sociální sítě se středisko začalo zaměřovat po protestech mladých lidí proti íránskému režimu v roce 2009, v níž hrál velkou roli Twitter. "Perština tehdy byla v sociálních médiích na internetu třetím nejčastějším jazykem," podotkl Naquin.

Informace ze střediska, které vede, se v nějaké podobě objevují téměř každý den ve zpravodajském briefingu, který dostává prezident Barack Obama. Po zabití bin Ládina tak například analytici poslali do Bílého domu momentku nálad ve světě. Vzhledem k tomu, že zprávy na Twitteru nemusejí být nutně vázané na jednu oblast, sledovali spíše jednotlivé jazyky.

Zjistili, že většina zpráv v urdštině, kterou se mluví v Pákistánu, a čínštině byla negativní. Čína je blízkým spojencem Pákistánu, jehož představitelé americkou akci odsoudili a označili ji za narušení suverenity. Případ dodnes zatěžuje vztahy Islámábádu se Spojenými státy.

Zkreslené informace

Když pak Obama později po útoku na bin Ládinův úkryt pronášel projev o vztazích s arabským světem, zaznamenali analytici v sociálních médiích reakce na něj během následujících 24 hodin.

Ukázalo se, že lidé v Turecku, Egyptě, Jemenu, Alžírsku, v zemích kolem Perského zálivu a v Izraeli jej vnímali negativně. Podle zpráv v arabštině a turečtině přitom Obama nadržoval Izraeli, zatímco podle zpráv v hebrejštině Arabům. V následujících dnech ke stejnému závěru jako analytici CIA dospěla i média a jiné složky amerických tajných služeb.

Středisko ve Virginii také porovnává své analýzy sociálních médií s výzkumy veřejného mínění. Sociální sítě totiž mohou používat spíše vzdělanější lidé ve městech, a informace tak mohou být zkreslené. Naquin nicméně upozorňuje, že například v Africe má přístup k sociálním médiím a telefonům mnohem více lidí, než by se očekávalo, uvedla agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy