Svobodný internet? S listinou práv je šance

tl
18. 6. 2012 7:03
V americkém Kongresu vzniká návrh zákona, který by zaručoval svobodný web
Foto: Reuters

Návrhy amerických zákonů SOPA a PIPA a mezinárodní smlouva ACTA vyvolaly ve světě bouřlivé reakce. Hlavním účelem těchto právních aktů je ochrana duševního vlastnictví a boj proti internetovému pirátství, mnoho kritiků je ale považuje za pokusy o omezení svobody a zavedení cenzury internetu.

Lobovat za svobodu

Mezi ně patří i dva členové Kongresu Spojených států, demokratický senátor Ron Wyden a člen Sněmovny reprezentantů za republikány Darrell Issa, kteří se i přes svou rozdílnou stranickou příslušnost společně snaží za svobodu internetu lobovat.

Jejich posledním pokusem, jak ochránit internet před vnějším omezováním, je návrh na vytvoření internetové listiny práv, která by uživatelům internetu navždy zajistila přístup k internetu bez cenzury. Podle jejího autora, poslance Darrella Issy, by se měla stát obdobou původní Listiny práv, která je rozepsána v deseti dodatcích Ústavy Spojených států.

Na tvorbě se podílí i veřejnost

Návrh listiny má zatím deset bodů a kromě internetu bez omezování požaduje například rovnost všech uživatelů nebo nárok na ochranu soukromí. Jeho současná verze zatím není finální a jeho iniciátoři na svých stránkách vyzívají veřejnost, aby jim s dokončením návrhu pomohla.

„Potřebuji vaši pomoc, abych to udělal správně," píše Issa, „proto jsem to zveřejnil zde v Madisonu, aby návrh mohl každý okomentovat, kritizovat a spolupracovat se mnou. Těším se na vaše ohlasy a další spolupráci na snaze udržet internet svobodný a otevřený."

Prohlédnout si a okomentovat návrh listiny internetových práv lze například na stránkách projektu Keep The Web Open.

 

Právě se děje

Další zprávy