Shrek the Third - zlobr málem králem, opravdu jen málem

Lukáš Bašta
6. 6. 2007 6:37
Co myslíte, zachrání zelený zlobr a pár mluvicích zvířat půlku království a špatnou hru?

Stáhněte si demo Shrek the Third zde!

Samozřejmě, že ne! Takovéhle věci se dějí jenom v pohádkách. V těch přece vítězí dobro nad zlem a nedělají se tam špatné hry, které ždímají známou předlohu, aby se pak Sněhurka při sobotním nákupu v Kefíru sekla a koupila sedmi trpaslíkům nějakou podobnou gamesku, nejlépe každému jednu...

Stejně jako ve filmu, je i ve hře Shrek postaven před těžkou volbu. Buď si bude muset obléknout korzet, hrozivou paruku a vládnout celé pohádkové říši s Fionou po boku, nebo najde dalšího dědice trůnu království Daleko, předaleko. Tím není nikdo jiný než malý Artuš, kterému se chce do kralování stejně jako do velké násobilky. Nemluvě o tom, že po moci se sápe známý princ Krasoň a Shrek se tedy vydává spolu s Oslíkem a Kocourem v botách na dlouhou štreku.

Foto: Hratelně.cz

#hodnoceni

Ale nebojte se milé děti, že cestou zabloudíte, ono to zase tak hrozné nebude. Všechny levely jsou totiž velmi lineární, takže nemůžete udělat ani krůček vedle, leda tak spadnout do příkopu. Do cesty se vám sice bude plést spousta nepřátel, nicméně ať již jde o zlobra nebo další členy vaší party, všichni si s nimi poradí raz dva, a než se stačí rozkoukat, co se děje, zarazí je Shrek do země, nebo je třeba Koucour poškrábe šavličkou na zadku - každý má totiž několik finálních úderů.

Hratelně je Shrek the Third někde mezi God of War a Crash Bandicootem. S jedním ze svých hrdinů, se vydáte na cestu a budete mlátit všechno, co se vám připlete pod nohy (a ruce) a dá se rozmlátit. Za všechny možné třísky a zmlácené řízky jste totiž odměňování, stejně jako musíte sbírat po levelech rozházené mince, drahokamy, půllitry a bůhví co ještě. Právě za ně si pak můžete koupit nějaký ten bonusový obsah a právě kvůli nim budete hrát Shreka znova a znova, aby se vám otevřely všechny nové kostýmy, komentáře nebo mapy do multiplayeru. No tedy znovu to hrát nebudete, ale budiž.

Foto: Hratelně.cz

Chápu, že hra pro děti má být jednoduchá, stejně jako rozumím tomu, že malé dítko bude schopné překousnout ledacos, hlavně když tam bude jeho oblíbený kocourek a grafika vyždíme alespoň nějakých 256 barev. Problém je, že nevím, jestli bych svoji malou ratolest nechal hrát právě Shreka, kde se až do omdlení probíhá úrovněmi a mlátí se do všeho kolem. Přeci jenom bych požadoval něco víc náročnějšího. Nemluvě o tom, že Shrek the Third se nepovedl jak po stránce gamedesignu, tak ani ovládání nebo grafiky.

Modely jsou jednoduché, grafika zastaralá, animace neuvěřitelně slabé a díky práci kamery a divného ovládání jsou hopsací pasáže pěkný opruz. Pohybujete se totiž pomocí kláves W, A, S, D a směrovými šipkami naopak bojujete, přičemž třešničkou na dortu podivných nápadů je umístění ultimátních úderů na Q, E. Nejspíš mají autoři prohozené hemisféry, kdo ví. Naštěstí si můžete ovládání nastavit podle sebe. Perličkou je možnost poznat v lokacích postavy z jiných animáků od Dreamworks, jako jsou například tučňáci z Madagascaru. Jenom nevím, jestli jde o rafinovaný trik pro znalé, nebo jen prosté šetření práce grafiků.

Foto: Hratelně.cz

Jedinou slušnou věcí jsou videa vyplňující prostor mezi loadovacími obrazovkami a úrovněmi. Celá hra je totiž koncipována jako loutkové divadlo, které celkem vtipně vypráví Shrekům příběh. Místy mají scény "téměř" filmový spád, až jim prominete několik let staré provedení (viz hned úvodní průlet nad pohádkovým reichem). Fórky během samotného hraní jsou již trochu slabšího ražení, což ještě sráží angažování imitátorů místo původních herců. Posledním hřebíkem do Shrekovi rakve je nepřítomnost české lokalizace, takže i kdyby ti nejmenší měli sebevětší chuť si jeho hru zahrát, mají smůlu. Ledaže by koukali na monitor s otevřenou pusou, případně na vás neustále pokřikovali "táto, táto, čo še ťo tam štalo?" (tedy za předpokladu, že máte doma malého gluma).

Mohu říci, že ani do třetice se Shrek moc nepovedl. Jde o průměrnou hru k úspěšnému filmu, která nepřináší vůbec nic zajímavého. Možná až na multiplayer, kdy proti sobě střílíte samostřílem nebo katapultem a ničíte si vzájemně s nepřítelem hrady. To je několik prvních minut celkem zábava, stejně jako je to asi jediná věc, co ve hře využívá lincencovaný fyzikální engine Havoc. Pokud jste stále na vážkách, resp. vás dítko hrozně prosí, abyste mu tuhle hru koupili, nechte jej zahrát demo, buď ho to pak rychle přejde, nebo si vystačí s ním.

 

Právě se děje

Další zprávy