Shrek a všichni jeho přátelé v závodní hře!

Martin Havlíček
18. 4. 2007 3:01
Velký zelený Shrek si osedlal zlobra v nové závodní hře. Porazí Oslíka?

V dnešní době žádný animáč nevkročí do kin bez toho, aniž by měl zajištěno garde v podobě minimálně jedné videohry. Ať už bude názor kritiků jakýkoliv, Robinsonovi (Madagaskar, Roboti...) musejí být "zherněni". Po případném úspěchu se pak rozhoduje, kolik těch her nakonec bude. Shrek už jich má kolem čtyřiceti. A bude jich víc! Majitel licence zkrátka Shreka podojil tak, že i sovětská kráva Poslušnica musí nad výnosností zeleného zlobra zblednout závistí.

Novinka nazvaná Shrek Smash and Crash Racing je typickým vzorem účelové hry, která by bez zeleného ksichtu na obalu nebyla takřka ničím. Takhle si ji koupí několik popletených rodičů a pravověrných fanoušků zeleného sympaťáka, kteří toho později politují. Velmi nenáročný hráč by však mohl být spokojen. Smash and Crash Racing je totiž zjednodušenou variací na oblíbené "motokáry" Mario Kart, takže ani malé děti nebudou mít problémy s ovládáním a možná i ony na první pokus vyhrají celý turnaj, tak jako se to povedlo nám.

Foto: Activision

#hodnoceni

Na samém začátku nechybí obligátní výběr postavičky-závodníka. Každý disponuje (co do vzhledu) unikátním závodním strojem či zvířetem a také útokem, kterým může za jízdy na chvíli odstavit soupeře. Vedle Shreka, Fiony a oslíka najdete mezi závodníky i takové pohádkové nestory, jakými jsou tři prasátka nebo Pinocchio. Jejich závodní "stroje" - až na nějaké ty výjimky - z filmové série nepocházejí: Shrek jede na obrovském zlobrovi, prasátka osedlala létající koberec a Fiona něco na způsob vany.

Tratí je pětadvacet a jedná se o kousky víceméně povedené, ačkoliv se mezi nimi najdou i takové, ve kterých se - vzhledem k množství křižovatek - zorientujete jen stěží. Na některých místech si na vás konstruktéři závodní dráhy připravili dokonce pasti, i když větším nebezpečím jsou soupeřovy útoky. Závodníci vám nastraží bomby, nezdolatelné překážky; mohou vás také sejmout šíleným rackem a nebo zpomalit zmrazením, a vy jim to samozřejmě můžete oplatit. Škála bonusů rozesetých po trati je pestrá. Výběr módů je naopak natolik fádní, že se za výběr snad ani považovat nedá. Velká škoda.

Trati jsou dobré, zpracování docela pěkné a výběr postav také není špatný. Co je tedy tím kamenem úrazu? Hra je nudná, naprosto bez nápadu. Prostě kroužíte po dráze a říkáte si, kdy už to skoční. Motivaci sráží nesmyslný systém, který hlídá, aby mezi vámi a soupeři nebyla příliš velká mezera. Vytvoříte si větší náskok a "prásk" - z nebe spadne ledová koule a na několik sekund vás zmrazí. Tenhle podvod vám ale bohužel jako důvod k reklamaci neuznají...

 

Právě se děje

Další zprávy