Shrek Třetí - jak se hraje "zlobr v malém"?

Martin Havlíček, MobilHry.cz
11. 5. 2007 0:00
Zkraťte si čekání na filmového Shreka ochutnávkou jeho herního zpracování! Uvnitř: VIDEO
Foto: 2007 Dreamworks Animation

Je jisté, že třetí dobrodružství zlobra Shreka bude úspěšné. A když ne u kritiků, tak u diváků určitě. Hra na motivy filmu nejspíše zaboduje u obou skupin - po okušení jejího mobilního zpracování jsme o tom skálopevně přesvědčeni...

Shrek the Third neboli Shrek Třetí je v mobilně-herní verzi obyčejnou plošinovku, jež kombinuje nejzajímavější prvky klasických titulů do zajímavého, neokoukaného celku. Chvíli se to hraje jako Princ z Persie, jindy vám zase koncept připomene Sonicovo či Raymanovo dobrodružství.

Foto: Aktuálně.cz

Největší nevýhodou doposud vydaných plošinovek od Gameloftu byl nedostatek prostoru pro hráčovu libovůli; hry vám vždy ve vhodný okamžiky řekly, co máte zmáčknout a vy jste nemohli udělat nic jiného, než rozkaz uposlechnout. Shrek je na tom jinak. I když vám nápověda po celou dobu radí, co máte udělat, jedná se často o činnosti přesahující rámec povelu "tady zmáčkni tlačítko." Zde máte dostatek prostoru pro provádění kombinovaných útoků, což působí velmi efektivně zejména při přemáhání entů, jimž musíte nejprve vytáhnout kořeny, překotit je a bezmocné pak přelomit svou tlustou zelenou zadnicí; a nebo v soubojích s bossem.

Foto: Aktuálně.cz

Role zlobrových přátel je zde spíše okrajová a pasivní. Kocour v botách vám například pomůže zmást nepřítele svým roztomilým kukučem, kdežto Oslík jenom radí. Dokumentace často zmiňuje akční minihru, v níž ztvárníte dračici, avšak ve verzi, kterou jsme měli k dispozici, nic takového nebylo.

Hratelnost tedy nemá chybu a to samé lze říci i o zpracování, které naprosto ždímá platformu Java. Všechny postavy a sem tam i nějaký objekt jsou bohatě rozanimovány, prostředí je detailní a různorodé. To je zkrátka sféra, ve které Gameloft exceluje.

Titul Shrek Třetí: Oficiální hra filmu by se měl objevit na trhu krátce před uvedením animáče. V Česku bude k dispozici plně lokalizovaná verze, a tak si příběh o hledání nového panovníka pohádkového království vychutnáte i vy, kteří neovládáte angličtinu.

Článek vznikl v rámci spolupráce s portálem MobilHry.cz

2007 Gameloft. All Rights Reserved.

 

Právě se děje

Další zprávy