Samsung pracuje na systému ovládání pomocí myšlenek

tl
30. 4. 2013 8:00
Nový druh ovládání elektroniky by pomohl především handicapovaným.
Foto: technobuffalo.com

Ještě před několika lety jsme ovládali telefony a jiná zařízení především prostřednictvím klávesnic. Dnes už během každodenní práce s elektronikou běžně využíváme dotykové či hlasové ovládání, některá zařízení reagují i na pouhý pohyb očí. Samsung ale v současnosti ve spolupráci s vědci z Texaské univerzity pracuje na vývoji technologie, díky které lze ovládat tablet či smartphone pomocí myšlenek.

Myšlenkové ovládání funguje za pomoci čepice s EEG elektrodami propojené se speciální aplikací, kterou výzkumníci testují na tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1.

Aplikace uživateli ukazuje různé vzory, které s určitou frekvencí blikají, zatímco EEG elektrody snímají aktivitu uživatelova mozku. Podle toho, na jaký blikající vzor se uživatel soustředí, aplikace vykoná určitou činnost, jako je výběr jména v kontaktech, spouštění skladeb v přehrávači nebo výběr aplikace v menu.

Přestože celý ovládací systém skutečně funguje, zcela ideální zatím stále není. Úspěšnost ovládání se sice momentálně pohybuje mezi 80 až 95 procenty, přičemž uživatel může systém použít každých pět sekund, samotné nasazení speciální čepice ale zatím trvá okolo 45 minut.

Samsung pravděpodobně ovládání pomocí myšlenek nevyvíjí pro masovou výrobu, protože pro běžné užívání je tento ovládací systém zatím příliš pomalý. Cílovou skupinou jsou tak především handicapovaní, kteří nemohou telefon či tablet ovládat ani dotekem ani hlasem.


 

 

Právě se děje

Další zprávy