Rodiče zavražděného šokuje Manhunt 2

Martin Havlíček
13. 2. 2007 0:00
Nikoliv však svým obsahem, který ještě nebyl světu odhalen, ale skutečností, že jde pokračování hry, která "stojí za vraždou jejich syna".
Foto: Rockstar Games

Jsou tomu již dva roky, co se v britském Leicesteru odehrála vražda čtrnáctiletého Stefana Pakeeraha. Stefana tehdy pobodal a doslova umlátil kladivem jeho starší "kamarád" za účelem oloupení. Rodiče zavražděného připsali podíl na Stefanově smrti brutální akční hře Manhunt, jež prý měla být vrahovi inspirací. Později se však ukázalo, že Warren LeBlanc, Stefanův vrah, tuto kontroverzní akční adventuru ani doma neměl a chodil ji hrát právě ke Stefanovi. Vzhledem k tomu, že Stefanovi bylo 14 let, tak neměla hra na jeho PC co dělat, neboť se smí prodávat pouze osobám starším 18 let.

Jak se nyní ukazuje, rodiče si ještě stále nepřipustili, že příčinou a impulzem k synově zabití nebyla vrahovi akční hra, ale touha obohatit se o pár liber. Krátce po ohlášení druhého pokračování Manhuntu se totiž zdrcení rodiče ozvali prostřednictvím médií, aby vyjádřili své zklamání z počínání společnosti Rockstar Games, jež hru vyvíjí.

"Jsem velice zklamán," nechal se slyšet Patrick Pakeerah, otec zavražděného. "Nasypali nám sůl do rány zrovna, když si připomínáme výročí Stefanova úmrtí." Giselle Pakeerah bere oznámení hry jako znevážení synovy památky. "Tito herní magnáti vydělávají na morálně zkažených hrách", dodala. Podpora přišla od leicesterského člena britského parlamentu Keitha Vaze, který chápe jednání Rockstaru jako opovržení nad snahami o regulaci násilí ve hrách.

Vývojáři ze společnosti Rockstar na kritiku reagovali v zástupu svého mluvčího, který připomněl, že hra Manhunt nemá s vraždou Stefana Pakeeraha nic společného. "Soudce, obhájce, obžaloba i leicesterská policie, zkrátka všichni se jasně shodli na tom, že Manhunt nehrál v případě žádnou roli."

 

Právě se děje

Další zprávy