První reakce: Nejhezčí tablet, který byl kdy vyroben

Martin Novák Martin Novák
24. 10. 2012 15:00
Co říkají experti na iPad mini, novinku od Apple
Představení malého tabletu od Applu
Představení malého tabletu od Applu | Foto: Reuters

iPad mini - to je nový a dlouho očekávaný výstřel Applu proti konkurenčním nabídkám od Google nebo Amazonu s jeho Kindle Fire HD.

První reakce expertů a globální komunity příznivců podobných novinek jsou po úterním představení "miníka" většinou kladné.

"Nemá to rychlost třetí generace iPadů a už vůbec ne extrémní rychlost čtvrté generace, kterou Apple současně představil. Ale jedno můžeme říci jistě. Je to nejhezčí tablet, který kdy byl vyroben," uvedl Shane Richmond z deníku The Telegraph.

"Upřímně řečeno, mám pocit, jako kdybych v ruce držel čtečku Amazon Kindle, kterou jsem kdysi míval. Je tak lehký, že máte pocit, jako byste v ruce nedrželi skoro nic," píše John Kostier z VentureBeat.

Dvakrát lehčí než normální iPad

Na iPadu mini je zajímavé, že je pochopitelně nejen menší než jeho předchůdci (displej má úhlopříčku 20 centimetrů), ale s hmotností 308 gramů je dvakrát lehčí než normální iPad. Dokonce i na tloušťku je menší. Má jen 7,2 milimetru, jiné iPady mají kolem devíti milimetrů.

Jeden z novinářů, který od firmy dostal krátkou možnost si mini iPad vyzkoušet, konstatoval, že film se na tom dá sledovat velmi dobře, stejně jako číst noviny. "Nemusel jsem namáhat oči, abych si přečetl text a prohlédl si malé fotografie," říká.

V Česku od 2. listopadu

V České republice budeme moci novinku posoudit 2. listopadu, kdy se začne i tady prodávat. Ale bude to drahé. V USA začne přístroj na 329 dolarech, tedy zhruba 6200 korunách.

Přitom Kindle Fire od Amazonu i Nexus 7 od Googlu se oba vejdou pod čtyři tisíce korun. A Google dokonce slibuje, že už brzy dá na trh novou verzi tabletu za pouhých a neuvěřitelných 99 dolarů (přibližně 1900 korun).

Časopis Forbes i specializovaný server T3 shodně konstatují, že vysoká cena může hodně lidí odradit od nového produktu Applu a nejsou si jistí, zda iPad mini porazí konkurenta Nexus 7. Forbes kritizuje, že iPad mini není kompatibilní s existujícími micro-SIM kartami.

 

Právě se děje

Další zprávy