Právník Thompson se chystá na GTA 4

Martin Havlíček
5. 1. 2007 0:00
Jack Thompson kontaktoval Billa Gatese ve věci potenciálního násilí v chystané hře GTA IV.
Foto: Aktuálně.cz

V tuto chvíli se o Grand Theft Auto IV ví jen tolik, že vyjde v podobě verzí pro Xbox 360 a PlayStation 3. Nic víc. Přesto však se o hru již začal zajímat právník Jack Thompson, známý to bojovník proti násilí ve hrách. Poučen zkušeností s předešlými díly série rozhazuje sítě s předstihem a to jen proto, aby - jak tvrdí - zamezil prodeji této potenciálně nevhodné hry dětem.

Thompsonovi vadí, že ratingové známky, jež určují vhodnost hry pro dané věkové kategorie, v praxi nefungují. Do jisté míry má pravdu. Mnozí američtí rodiče malých hráčů ani netuší, že nějaký ratingový systém existuje a jak dokázal průzkum poslankyně Mary Lou Dickerson, tak i sami obchodníci na omezení nehledí.

Thompson se proto vydal hledat pomoc v herním průmyslu. Neoslovil vývojáře hry, jak by se mohlo zdát, ale samotného předsedu představenstva společnosti Microsoft, Billa Gatese. Thompson hodlá dosáhnout toho, že se Microsoft "nebude jakkoliv podílet na prodeji hry dětem". Jestli má v rukávu nějaké konkrétní řešení a nebo prostě jen žádá po společnosti, aby zastavila vývoj xboxové verze hry, to není známo. Každopádně požádal Gatese, ať jej zkontaktuje s právníky firmy. Otázkou je, zda budou Thompsona brát v Microsoftu po jeho nedávném neúspěchu ve snaze zamezit vydání hry Bully vůbec vážně.

 

Právě se děje

Další zprávy