Hillary Clintonová poučí rodiče o hrách

Martin Havlíček
12. 12. 2006 0:00
Senátorka Hillary Clintonová neustává ve svém boji proti násilnickým videohrám a zapojuje se do reklamní kampaně, poučující o omezení prodeje takovýchto her dětem.
Foto: Reuters

Každá hra uvedená na americký trh musí být prověřena a opatřena ratingovou známkou, udávající informace o případné nevhodnosti pro specifickou věkovou skupinu uživatelů. Největší podíl na zavedení tohoto systému v herním průmyslu má současný senátor Joe Liberman. A tento člověk, spolu s kolegyní z úřadu, Hillary Clintonovou, se nyní zavázal k podpoře nové reklamní kampaně, jež si klade za úkol donutit prodejce videoher k dodržování zásad a hlavně informovat rodiče o tom, že nějaký ESRB rating vůbec existuje.

Ani jeden ze senátorů se kupodivu neobjeví v žádném z půlminutových reklamních spotů. Je jim svěřena role opor projektu, jež vzbudí v rodičích důvěru a v obchodnících respekt. A zatím to vypadá, že svou roli hrají dobře. Ředitelé řetězců Best Buy a GameStop se zavázali, že na dodržování zákazu prodeje "her pro dospělé" dětem dohlédnou. "My všichni sdílíme velkou zodpovědnost za to, aby naše děti hrály pouze hry přípustné jejich věku", prohlásila senátorka Clintonová.

Americký ratingový systém patří rozhodně k těm přísnějším, ačkoliv zpravidla nikdy explicitně nezabraňuje distribuci "nevhodných her", jako se tomu stává například v Německu nebo v Austrálii. Jediným praktickým opatřením, jež může potenciální hit "vyšachovat" z trhu, je označení známkou AO ("pouze pro dospělé", tzn. od 18 let). Často však i ta nejkrvavější střílečka dostane známku M (od 17 let). Symbolem AO bývá ocejchováno naprosté minimum her a většinou se jedná o eroticky motivované tituly. Takovéto kousky zpravidla odmítají obchodní řetězce vůbec zahrnout do své nabídky.

Snad nejznámějším "hříšníkem" je titul GTA: San Andreas, jenž byl takto odepsán díky skryté sexuální scéně. V kauze známé jako Hot Coffee se velkou měrou angažovala právě Clintonová. K jejím a Liebermanovým dalším úspěchům v této oblasti patří prosazení zákona z minulého roku, jenž mj. upravuje sankce za prodej nevhodných her dětem. V současné době se tito politici také snaží přivést Centra pro výzkum poruchy chování ke studiu vlivu videoher na chování dítěte.

 

Právě se děje

Další zprávy