Kontroverzní GTA pobuřuje politiky

Martin Havlíček
28. 11. 2006 0:00
Jak můžete ve vagónech metra propagovat hru, která nabádá k zabíjení prostitutek a policistů, ptá se starosta Bostonu šéfa dopravního podniku.
Foto: Aktuálně.cz

Série Grand Theft Auto má další "zářez na pažbě" a postarala se o to reklama na nejnenovější díl série, titul GTA: Vice City Stories. Na plakátu je vyobrazen vlastně jen motiv z obalu, který je kreslený a neobsahuje žádné pobuřující obrázky nebo nápisy. V této kauze jde spíše o princip...

Celé to začalo dopisem sdružení Kampaň pro dětství bez reklam adresovaným vedení massachusettského dopravního podniku. V listu, pod nějž se podepsalo několik desítek lidí včetně starosty Bostonu, zákonodárců, lékařů, kněžích, právníků a akademiků, stál požadavek, aby byla z vagónů metra odstraněna reklama na titul GTA: Vice City Stories. Reklama prý může zlákat děti, které metrem cestují, ke koupi. Podotýkáme, že videohra a stejně tak leták byly označeny symbolem M, což znamená, že nesmí být prodávána dětem a mladistvím, jež nedosáhli věku 17 let.

Spolu s tímto požadavkem se sdružení domáhalo i záruky, že se něco podobného nebude již nikdy opakovat. Šéf dopravního podniku na podmínky přistoupil. Zároveň si však neodpustil několik poznámek. V první řadě jej udivilo, že se o případu musel dočíst nejprve z místních novin a také nezapomněl připomenout nedávnou aféru se zákazem reklamy, jež vybízela k legalizaci marihuany a v této souvislosti zmínil též první dodatek Americké ústavy o svobodě projevu a tisku. Zrušení těchto kampaní připravilo instituci o nemalé peníze.

Tento povzdech samozřejmě nezůstal bez odezvy. Starosta města označil odvolaní k Prvnímu dodatku v tomto případě za opovrženíhodné. "Bavíme se  tu o hře, která nabádá k zabíjení prostitutek a policistů," dodal, poučen článkem v The Boston Herald. Známý "aktivista" Jack Thompson aféru také nenechal bez povšimnutí a se svým smyslem pro bagatelizaci okomentoval dovolání k Prvnímu dodatku slovy: "Co bude následovat? Autobusy s reklamou na kokain?".

 

Právě se děje

Další zprávy