Policie je na stopě dalšímu z členů LulzSec

Jan Kovalík
27. 9. 2011 13:20
Britská VPN služba HydeMyAss, kterou při hackerských útocích používali členové LulzSec, poskytla policii výpisy komunikace ze svých serverů. Přijde další zatýkání?
Foto: Jiří Kropáček

Hackerská skupina LulzSec zažila během letošního léta svých pár měsíců slávy, upoutala pozornost všech světových médií a stihla pozurážet celou řadu korporací, institucí i národních vlád. Dnes již média hlášky z jejich twitterového účtu necitují a většinou náctiletí členové posádky LulzSec končí v policejních poutech.

Podle informací Guardianu série domovních prohlídek a zatčení zdaleka nekončí a uniformovaná návštěva čeká ještě minimálně jednoho z "kybervtipálků" LulzSec, vystupujícímu na internetu pod přezdívkou Neuron.

Na síti "anonymně"

Ten, stejně jako americký člen LulzSec Cody Kretsinger (23), kterého již FBI vystopovala, používal pro anonymní pohyb na internetu VPN službu HydeMyAss, která na žádost soudu předala policii informace o svých zákaznících. Vyšlo totiž najevo, že z této VPN sítě byl veden hackerský útok na servery Sony Pictures.

HydeMyAss poskytuje uživatelům za poplatek služby VPN (virtual private network), která se používá pro anonymní připojení k internetu. Při využití VPN nelze zjistit pravá IP adresa uživatele a tím pádem i odkud se uživatel připojuje. Jediný, kdo tuto informaci může zjistit, je poskytovatel VPN služeb.

Protože služba je založena na anonymizaci, poskytovatelé VPN příliš informací o svých zákaznícich neuchovávají. Někteří deklarují, že neschromažďují ani logy o provozu na svých serverech. O to větší je pak překvapení "anonymních" zákazníků, když se na podobného poskytovatele obrátí policie se soudním příkazem.

Hledá se Neuron

Z dříve uniklých rozhovorů na IRC kanálech mezi členy LulzSec, jejichž přepis zveřejnil Guardian, je zřejmé, že minimálně dva z nich využívali služby HydeMyAss. Při některých rozhovorech byl ve stejný čas přihlášen Kretsinger i "Neuron", jehož pravá identita neni zatím známá. Je tedy velmi pravděpodobné, že policie již zná adresu, ze které se Neuron do VPN připojoval.

Pak by zatčení dalšího z členů LulzSec bylo jen otázkou času. Bylo by to již páté zatčení člena LulzSec, kterému předcházel Američan Cody "Recursion" Kretsinger a Britové Ryan Cleary (19), nejmenovaný "Tflow" (16), který byl z vazby propuštěn a Jake "Topiary" Davis (18), kterého soud v srpnu propustil do domácího vězení na kauci.

Údajného šéfa LulzSec, který vystupuje pod přezdívkou Sabu a je zároveň aktivní v rámci hackerského koliketivu Anonymous, se policii nepodařilo identifikovat.

Na "válečné stezce", která trvala 50 dní se LulzSec podařilo kompromitovat například weby společnosti Sony, FBI, CIA, amerického senátu nebo britské speciální jednotky pro boj s internetovou kriminalitou,  anebo zpravodajství deníku Sun, na který umístili falešnou zprávu o smrti mediálního magnáta Ruperta Murdocha.

 

Právě se děje

Další zprávy