Otázky doprovází upgrade Windows Phone 7 na osmičky

Adam Fiala
2. 5. 2012 6:48
Majitelé nového telefonu s OS Microsoftu by měli zpozornět, upgrade na osmičku by se jich nemusel týkat
Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800 | Foto: Nokia

Je tradiční, že majitelé starších verzí operačního systému pro smartphony se časem dočkají upgradu, u Windows Phone to zatím jednoznačné není.

V dubnu se na internetu rozhořela debata za pomoci několika různých zákulisních zdrojů ohledně nové verze operačního systému Windows. Mobilní verze by se měla objevit ve stejné době jako Windows 8 pro počítače, zkušební verze je stále ke stažení. Microsoft zatím nepodal jasné stanovisko, jak to bude se smartphony jako Nokia Lumia či HTC Titan II. Možná to sám ještě neví.

Kompatibilní aplikace

Serveru CNet potvrdili ze společnosti Microsoft, že Windows Phone 8 budou podporovat aplikace určené pro Mango. Je tu tedy jedna spojitost mezi dvěma operačními systémy, která by mohla svádět k tomu, že upgrade operačního systému není problém a dřív nebo později ho Microsoft uvolní. Impulsem vedoucím ke kladnému výsledku by mohlo být i zhoršení prodejů současných smartphonů s Windows Phone 7.5.

Zákazník nebývá vždy bezmyšlenkovitý spotřebitel. Proto jsou zatím prodeje smartphonu Nokia Lumia střídmé, dobře se vede nové Nokii Lumii 900. Překážkou je minoritní pozice operačního systému na trhu, kde dominuje Apple a OS Android. Takže vývojáři aplikací staví výtvor Microsoftu na vedlejší kolej. Kdyby se k tomu přidalo oznámení, že za půl roku bude lepší WP systém a koupí toho nynějšího jej nezískáte, leckdo by si počkal a smartphony by strašily v regálech ještě dlouho.

Hardwarové překážky

Zatímco Microsoft nic neříká, důvěryhodný zdroj ze společnosti sdělil redaktorům The Verge, že přestup na vyšší verzi Microsoft nenabídne. Důvod by mohl být i v hardwarových limitech. Všechny současné telefony s WP využívají pro výkon jenom jednojádrové procesory a disponují displejem WVGA.

Osmička by přitom mohla vyžadovat dvoujádrový procesor a kvalita obrazovky by také byla navýšena. To by způsobilo technickou nevhodnost pro starší modely. Vylepšené parametry přitom nejsou nemožné. Všichni výrobci smartphonů posilují v technické stránce - obraz ve vysokém rozlišení, čtyřjádrové procesory. Už třetího května se dozvíme, co si třeba Samsung chystá na Galaxy S III.

--------------------------------------------------------------------------------

Kupte si nový smartphone a stáhněte si do něj software.

 

Právě se děje

Další zprávy