Final Fantasy III - spaste svět po tísícíprvní

Patrik Khudhur
10. 6. 2007 1:33
Remake fantastického RPG se po dlouhých letech dostal na Nintendo DS.
Foto: Hratelně.cz

Herní série, která doslova otřásla světem již v době svých počátků, přichází i na Nintendo DS. Final Fantasy III je vylepšenou předělávkou japonské verze pro NES z devadesátého roku. Jde přitom o jedinou verzi, která se dočkala vpuštění i mimo japonské ostrovy.

První, co vás po spuštění praští do očí, je skvělá grafika, a to obzvláště v intru. Hlavní věc, na níž se zapracovalo, byl exkluzivní 3D kabátek se spoustou detailů. Hra využívá obou obrazovek DSka, i když povětšinou je v zápřahu hlavně spodní touchscreen. Nahoře při pohybu herním světem vidíte jeho mapku, na níž jsou vyznačena vámi navštívená městečka a vesnice.

Foto: Hratelně.cz

#hodnoceni

Co se týče příběhu, jde o klasické klišé mluvící krystal pošle partičku sirotků vstříc vznešenému úkolu zachránit svět - nuda, zíííív. Co však k uzívání není, je samotná hra té jsme si po dobu testování užívali plnými doušky v MHD, v práci, doma (i na záchodě)

Zmíněná partička se skládá ze 4 jedinců, kteří se vzezřením nijak nevynikají žánru japonských RPG. Občas přiberete dalšího obejdu, jemuž musíte pomoci dosáhnout toho či onoho, jádro party je však stejné. Své miláčky pipláte a vybavujete brněním, kouzly i zbraněmi, jak je ve Final Fantasy dobrým zvykem. Mimo to jim také přiřadíte jednu z několika dostupných profesí (bílý mág, černý mág, bojovník), které určují možný equipment i bojové vlastnosti. Toto můžete v průběhu příběhu měnit dle libosti.

Foto: Hratelně.cz

Události se začínají odvíjet poměrně mírumilovně. Po dramatické momentce v jeskyni, kde vám krystal v klidu řekne, že na vašich bedrech leží osud světa, jak ho znáte. Navštívíte vaše rodné městečko, pokecáte se známými, dokoupíte proviant a jdete na to. Tento koloběh se později opakuje v dalších vesničkách, městech a hradech, na něž budete mít to štěstí narazit.

Hra samotná je obrovsky rozlehlá (také typický symptom všech Final Fantasy), i když jsme se v jednom okamžiku, kdy po dvou hodinách hraní přišla animace s děkovačkami podobnými outru opravdu lekli, že tvůrci hru odflákli. Chyba lávky po odehraných 36 hodinách stále nejsme na konci a procházíme nesčetné scenérie pouště i lesy, jeskyně i prérie. Jedna věc, která byla (alespoň pro mě, pozn. autora) velice iritující byly velmi frekventované náhodné souboje okořeněné animacemi, které nejdou přeskočit a po chvíli na váš nervový systém působí velmi otravným a únavným způsobem. I na to jsou však fanoušci FF jistě připravení a po pravdě, by to asi jinak ani nechtěli.

Foto: Hratelně.cz

K ovládání můžete využívat jak stylus, tak klasický D-pad a tlačítka. Druhý způsob je přitom mnohem pohodlnější a pravděpodobně jej zvolí většina hráčů. Pomocí Wi-Fi pak můžete komunikovat s ostatními pařany, máte-li chuť. Ukládání je k dispozici v podobě tří klasických save slotů (ty lze využívat jen ve venkovních prostorách) a jednoho quicksave slotu (hru uložíte a systém se sám vypne).

Final Fantasy III je skvělý počin, který si neutrhne ostudu ani na Nintendu DS a jistě bude konkurovat obdobně zaměřeným titulům. Dobře vypadá, má skvělé ozvučení a je velice propracovaný (zatím jsme nenarazili na jediný bug a svět je vážně gigantický). Fanoušci jistě uroní slzičkou a začnou pelášit do nejbližšího obchodu s hrami, nejen jim má však tento skvost co nabídnout.

Autor pracuje jako redaktor ve společnosti IDG.

 

Právě se děje

Další zprávy