Nejočekávanější hry roku na konzole 2.

Lukáš Bašta
26. 2. 2007 0:00
Na jaké hry pro konzole se můžeme těšit? Pokračujeme v našem tématu a rozebíráme RPG, horory, strategie i arkády!
Foto: Hratelně.cz

První díl tohoto článku najdete zde.

Po delší odmlce jsme tu znovu, abychom konečně dokončili seriál o tom nejzajímavějším, co má tento rok na konzole vyjít. V minulém díle jsme probrali hlavní taháky ze žánrů akcí a závodů, dnes se pak podíváme na zbytek, jako jsou RPG a horory. Samozřejmě jsme neopomněli ani arkády, zajímavé sporty nebo dokonce strategie. Stačí si tedy jen vybrat a udělat kolečko v kalendáři, ačkoliv mnohdy bude třeba označit celou stránku.

Foto: Hratelně.cz

RPG
Mass Effect - X360 - Q1 2007
Final Fantasy XIII - PS3 - 2007
Lost Odyssey - X360 - 2007
Dungeons & Dragons Tactics - PSP - 23. březen
The Elder Scrolls Travels: Oblivion - PSP - Q2 2007
Final Fantasy III - DS - Q2 2007
Dragon Quest IX - DS - Q4 2007
The Legend of Zelda: Phantom Hourglass - DS - Q1 2007

Fanoušci RPG mají v hledáčku dvě, potažmo tři hlavní hry, a i tady bude souboj mezi PlayStation 3 a Xbox360 velmi tvrdý. Tou první je nový projekt BioWare - Mass Effect. Mělo by jít o velkolepé akční sci-fi RPG, které vás pohltí nejen příběhem, ale hlavně neuvěřitelným grafickým zpracováním. Hra by měla být prvním dílem plánované trilogie, kde jako agent-specter-ochránce galaktického míru půjdeme po krku dalšímu agentovi, jenž za tučný honorář změnil zaměstnavatele. Nicméně jak už to tak chodí, časem se ukáže, že hrozba, která zničí všechno lidstvo a nejen to, je někdo jiný a někde jinde. Zavítáme na spousty planet, okusíme přehršel zbraní, brnění, udělátek a projdeme stovkami úkolů. No a ta grafika, to je vážně radost pohledět. O tom, že se bude Xbox ždímat o 360 není pochyb.

Stejně na tom je i jeden ze dvou hlavních důvodů (spolu s Metal Gear Solid 4), proč si koupit PlayStation 3. Final Fantasy XIII taktéž vypadá naprosto fantasticky a z vypuštěných obrázků, případně videí, je patrné, že Square-Enix jde zase o něco dál a rozdíl mezi výtečnými CGI animacemi a samotnou hrou bude téměř neznatelný. Bohužel o samotné zápletce toho není příliš známo. Snad jen to, že budeme mít co dočinění s krystaly, které mají vliv na lidské bytí, hlavní hrdinka se jmenuje Lightening, velký blondýn z vidí má velikost bot 33 (amerických) a hlavně bude upraven soubojový systém tak, aby nabídl mnohem intenzivnější akční jízdu v traileru se to přeci jenom akrobatickými kreacemi jenom hemžilo.

Váhy sil pak naklání na stranu Microsoftu titul Lost Odyssey, epické RPG, na kterém se podílí duchovní otec Final Fantasy, Hironobu Sakaguchi. Svět Lost Odyssey je zrovna ve válce a my se chopíme žoldáka Kaima, který bohužel trpí zdánlivě velmi přínosnou schopností je nesmrtelný, nicméně tomu je již 1000 let a to člověka život jistě pěkně otráví. Sakaguchi pak jako by držel se svými bývalými spolupracovníky basu, protože stejně jako u Final Fantasy, tak i o Lost Odyssey toho víme proklatě málo. K dispozici je však několik pěkných screenshotů a naprosto úžasný trailer, díky kterým nebylo pochyb o jistém místě v našem žebříčku nejočekávanějších her na konzole.

Ani majitelé handheldů nepřijdou nijak zkrátka. Na PlayStation Portable míří Dungeons & Dragons Tactics. Legenda her na hrdiny přijede se svým kapesním zpracováním jakožto tahové RPG a slibuje několik konců, propracovaný soubojový systém, množství předmětů i dovedností, tak snad svému jménu neudělá ostudu. Na stejnou platformu pak také vyjde další známá značka The Elder Scrolls Travels. Hra by měla nabídnout nový příběh i postavy a spekuluje se o tom, že oproti původnímu Oblivionu půjde spíše o čištění dungeonů jako třeba u stařičkého Diabla (nebo Oblivionu na mobilech). Ostatně ani to by ale nemuselo být na PSP na škodu, nemyslíte?

Na Nintendo DS by se pak měly objevit hry jako Final Fantasy III. To nabídne naprosto všechno, co původní originál jen s tou výjimkou, že bude hra kompletně ve 3D a samozřejmě bude podporovat ovládání přes stylus. Dragon Quest, série, která vždy s Final Fantasy soupeřila o fanoušky RPG, pak tento rok vyjde již v devátém pokračování a to exkluzivně pro DSko. Taktéž plně využije jeho možností a nabídne akční bojový systém, pravděpodobně real-time, a podporu multiplayeru. Vrcholem by pak na této platformě měla být nová Zelda. Phantom Hourglass je pokračováním dílu Wind Waker a s Linkem se vydáme na tajuplný ostrov, který budeme muset prozkoumat a zároveň najít cestu zpět domů. Všechny akce budou probíhat pomocí stylusu sekání mečem, vrhání bumerangu, chození atd.

Foto: Hratelně.cz

Ostatní
SSX Blur - Wii - 16. březen
Skate - PS3, X360 - 2007
Halo Wars - X360 - 2007
Super Mario Galaxy - Wii - 2007

Kromě stálic jako jsou FIFY, NHL, Pro Evolution Soccer se těšíme ještě na dvě želízka v ohni. Prvním je SSX Blur, který se dostane na Nintendo Wii a měl by plně využít možností gyroskopického ovládání. Graficky to sice nebude žádný přelom, ale v ovládání je potenciál velmi velký. Autoři se dušují, že právě tímto dílem vykrystalizuje čistá hratelnost. EA Big jsou profíci a my zatím nemáme důvod jim nevěřit. Zajímavě také vypadá konkurence pro Tony Hawka. Pokud jste již totiž otupělí jeho několikadílnou ságou a chtěli byste stejně jako my zkusit něco nového, tohle by mohlo být to pravé ořechové. Skate chce hlavně přijít s inovativním ovládáním, díky němuž se nám dostane přehršle triků, kde žádný nebude stejný.

Velmi očekávanou hrou jsou Halo Wars. Titul kde poprvé opustíme hledí Master Chiefa a podíváme se na válečné dění pěkně z výšky a tepla velitelského stanu. Zárukou by mělo být, že Microsoft si jistě nenechá zprznit svoji nejúspěšnější značku a hlavně to, že na hře dělá Ensemble Studios, autoři Age of Empires. Velmi zajímavě vypadá návrat legendy - Maria. Ten bude plně trojrozměrný a vydá se hnedle do vesmíru, kde bude poskakovat z planetky na planetku, případně i jiná tělesa, která se mu připletou do cesty. Ve výsledku tak půjde o staronovou hratelnost, kde budeme nunchakem ovládat Máriův pohyb po plošinkách/planetkách a wiiremotem šermovat kolem dokola, abychom nasbírali nějaké bodíky případně pomohli Mariovi v přesunu či udělali jinou speciální akci.

Foto: Hratelně.cz

Horor
Resident Evil 5 - PS3, X360 - 2007/2008
Alone in the Dark: Near Death Investigation - PC, PS2, PSP, PS3 - Q3 2007
Resident Evil: Umbrella Chronicles - Wii - 2007
Silent Hill Origins - PSP - 2007

Pokud se fandové hororového žánru na něco těší, tak to je určitě páté pokračování Resident Evil. I u něj však budeme muset konstatovat, že se neví v podstatě nic a boom, který minulý rok vyhodil do světa několik náramných obrázků a trailer, dávno utichl a od té doby se v podstatě nic nového neudálo. Resident Evil 5 by se měl odehrávat v rozpálených písčitých lokacích (snad Afrika) a místo temné a stísněné atmosféry by se měl vydat opačným směrem. Stejně na tom mají být i Zombie, které z pomalých a tupých nemotorů vyspěly v nebezpečné a hbité zabijáky. Poslední informace také hovoří o tom, že členové rozpuštěného studia Clover (na svědomí mají vynikající Okami) pomohou na pracích právě s pátým dílem Resident Evil. Nicméně není ani jisté, zda tenhle rok nový "Resi" vyjde, nicméně jsme si nemohli dovolit jej sem nedat, to jistě chápete.

Něco více však víme o Resident Evil: Umbrella Chronicles, hře vyvíjené pro Nintendo Wii. Ta nás ve čtyřech kapitolách postupně provede všemi dosud vydanými díly, nabídne známé postavy, nový příběh a hlavně osvětlí některé dosud nezodpovězené otázky. Pohled má být tzv. přes rameno ála Resident Evil 4 a využijeme nunchaku i wiiremote. To zní opravdu slibně, nemyslíte?

Pamětníci možná nad Resident Evil sérií prskají vzteky a raději vzpomínají na matičku žánru Alone in the Dark. Nový díl s podtitulem Near Dead Investigation se měl objevit již v březnu, nicméně si na něj budeme muset nějaký ten měsíc počkat. Kromě nového grafického hávu a moderních technologií, které posunou interaktivitu s okolím zase dál, přijde titul se seriálovým schématem. Měl by tak být dávkován na několik 40ti minutových epizod. Mělo by se jít až tak daleko, že každá bude mít znělku nebo i rekapitulaci předchozího dílu.

Samozřejmě nemůžeme opomenout ani další slavnou hororovou ságu. Silent Hill Origins je titul mířený primárně na handheld PSP, čemuž také odpovídá mnoho speciálních úprav. Dostaneme se do role pomateného řidiče kamionu, který omylem zabloudí do onoho zatuchlého městečka a bude tam hledat odpovědi nejen na své halucinace, ale také nám doplní, co se vlastně během prvního dílu hry stalo. Sebou však také přiveze novou kameru (opět přes rameno) nebo možnost zabraňovat obyvatelům města v pronásledování díky barikádám z nábytku.

To je tedy vše. Pokud jste si zde našli nějakého svého favorita, tak se nemusíte obávat, že bychom o něm již do vydání nenapsali, ba naopak. Většina zmíněných titulů ještě projde redakčním drobnohledem v připravovaných preview. A jestli jste zde svůj očekávaný titul neobjevili, nebojte se a svěřte se s ním v našich komentářích!

 

Právě se děje

Další zprávy