Facebook zavádí klíčová slova, mají ulehčit vyhledávání

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 6. 2013 12:11
Symbol dvojkřížku znají fanoušci sociálních sítí hlavně z Twitteru
Foto: Repro Aktuálně.cz

San Francisco - Facebook se inspiroval svým menším konkurentem. Od čtvrtka mohou jeho uživatelé totiž po vzoru Twitteru užívat hashtagy. To znamená klíčová slova či fráze, pomocí kterých lze dohledat další příspěvky na dané téma.

Zástupci firmy to oznámili v blogovém příspěvku.

Stejně jako na Twitteru začínají hashtagy dvojkřížkem (#) a Facebook je umí přetvořit na odkaz. Na rozdíl od Twitteru se následně nezobrazí příspěvky všech (tedy bez ohledu, zda patří mezi odběratele uživatele), ale pouze přátel či oblíbených stránek.

Jak Facebook informoval, v první fázi zavádí systém zhruba pětině uživatelů, na další přijde řada v "několika následujících týdnech". V několika profilech otestovaných redakcí Aktuálně.cz zatím hashtagy nefungovaly.

"Během hlavního vysílacího času televizních stanic se denně připojuje 88 až 100 milionů Američanů, což znamená významnou příležitost pro vyhledávání," komentuje zástupce společnosti Justin Osofsky na blogu Facebooku.

Z posledních výzkumů agentury Nielsen totiž vyplývá, že 29 procent respondentů se o pořadech, které sledují, zmiňuje na Facebooku.

Přijdou další novinky

Kromě Facebooku hashtagy využívají také sítě Pinterest, Tumblr či Instagram. Na Twitteru, ze kterého jsou zřejmě známé nejvíce, se objevují již šest let.

"Facebook a Twitter působily ve světě sociálních sítí po mnoho let na zcela opačných stranách. Zatímco Facebook patřil rodině a nejbližším kamarádům, Twitter se stal nástrojem pro přímý přenos ze zbytku světa," komentuje The Wall Street Journal.

Facebook podle jeho redaktorů Twitteru stále více „leze do zelí". Připomínají, že od menší sítě převzal již označování pomocí zavináče. Ten však na Facebooku funguje jen jako nástroj, který vytvoří z osoby či "stránky" odkaz, sám se potom nezobrazuje.

Jak Osofsky píše, Facebook chystá i další novinky, které by měly usnadnit "konverzaci o společných zájmech". O co přesně půjde, ale nezmínil.

 

Právě se děje

Další zprávy