Číňané nalomili cenzurní firewall, sesypali se na Obamu

Jan Kovalík
26. 2. 2012 17:30
Tisíce Číňanů zaplavily profil amerického prezidenta na sociální síti
Americký prezident Barack Obama během projevu v australském parlamentu, listopad 2011.
Americký prezident Barack Obama během projevu v australském parlamentu, listopad 2011. | Foto: Reuters

USA/Čína - Americký prezident Barrack Obama si na nepřízeň on-line komunity nemůže stěžovat, internet i sociální sítě obratně využívá ke komunikaci s voliči a efektivně nové platformy využil během své prezidentské kampaně.

Poslední vlna zájmu o jeho profil na sociální síti Google+ ovšem křivkou návštěvnosti zahýbala, jako nikdy předtím. Nepostarali se o ní ale američtí voliči, jak by se dalo předpokládat, nýbrž čínští uživatelé internetu.

Díra ve firewallu

Těm se podle všeho podařilo využít díru ve Velkém čínském firewallu, který za normálních okolností blokuje přístup Číňanů na sociální sítě jako Facebook, Twitter nebo Google+.

Možnost využívat "západní" sociální sítě zjistili a využili činští uživatelé poprvé 20. února. Ve čtvrtek a v pátek se pak pod každým příspěvkem na Obamově profilu objevily stovky příspěvků v čínštině, některé též anglicky.

Ahoj Obamo

Od výkřiků "Ahoj Obamo", přes zprávy "Čínská vláda nereprezentuje čínské občany" až po volání po propuštění čínského aktivisty za lidská práva Chena Guangchenga, který je vězněn v domácím vězení.

Podle kusých informací se zdá, že díru v cenzorském štítu Číny se podařilo najít uživatelům chytrých telefonů, kteří zjistili, že ze svých přístrojů mohou dosáhnout na obvykle blokované adresy.

Agentura AFP informovala, že většina komentářů byla napsána za pomoci zjednodušených čínských znaků, což je obvyklé pro komunikaci v kontinentální Číně. Ověřit odkud konkrétní uživatelé komentovali ovšem není možné. 

 

Právě se děje

Další zprávy