Anonymous organizují celosvětové hnutí odporu

Jan Kovalík
14. 7. 2011 12:30
Hackeři se snaží oslovit masy. Jejich útoky mají pokračovat jeden rok
Foto: anonymous

Potom, co hackerská skupina LulzSec oficiálně ukončila činnost, zmizel až na výjimky hacking z agendy světových médií. To ale neznamená, že by se v kyberprostoru nic nedělo, naopak. Kolektiv Anonymous pokračuje v útocích na bezpečnostní složky, vlády a korporace v rámci své akce AntiSec a vyzývá masy k zapojení se do hnutí odporu.

Padesátidenní divoká plavba korábu LulzSec oceánem internetu potvrdila sílu sociálních sítí a snadnost, s jakou lze pomocí internetu šířit a propagovat informace. Ačkoliv bylo zřejmé, že útoky LulzSec jsou vlastně jen divokým mejdanem skupinky mladých a schopných hackerů, kteří víc než krást nebo škodit touží po tom, dát o sobě vědět, podařilo se jim strhnout pozornost médií celého světa.

Publicita je snadná

Do povědomí laické veřejnosti se tak pojem LulzSec ve spojení s hackerskými útoky zabydlel rychle a mnohem víc, než například již starší, ale laické veřejnosti méně známí Anonymous. Přitom aktivity Anonymous od jejich vzniku dodnes vykazují mnohem zajímavější materiál k zamyšlení.

Jejich bojem proti Scientologům počínaje, přes pomoc americké polici dopadnout hledaného pedofila nebo podporu revolucí v arabském světě, až po demonstrativní útok na servery firem Mastercard a Visa, v návaznosti na zablokování kont Wikileaks a Juliana Assange.

Příklad LulzSec ukázal, že pro získání pozornosti stačí velmi málo - zaútočit na všeobecně známou ikonu establishmentu a svůj úspěch dostatečně nahlas vykřičte na Twitter. Nešetřit sebevědomím a silnými slovy, klasická média se pak postarají o zbytek.

Operace AntiSec

Jak se zdá, Anonymous se rozhodli využít atmosféru zjitřené pozornosti o hackerské útoky, o kterou se postarali LulzSec (jejichž členové s Anonymous spolupracují) a svou poslední masivní operaci AntiSec doprovázejí i masovou propagandou.

Tento týden skupina mimo jiné zacílila na konzultantskou firmu Booz Allen Hamilton (BAH), elitního partnera americké NSA, FBI a americké armády. Potom, co Anonymous zkompromitovali stránky společnosti, ukradli z jejich serverů vnitřní databázi 90 tisíc emailů i s hesly a jejich obsahem a umístili vše k volnému stažení na Pirate Bay.

Bezpečnostní firmy podobného typu se přirozeně takovou nepříjemností nechlubí a zpravidla ani nic nekomentují. Po dvou dnech ale událost, pro kterou se na internetu vžil pojem Monday Military Meltdown, firma oficiálně potvrdila.

Podle informací serveru ArsTechnica byla firma BAH, která jen minulý rok inkasovala z vládního rozpočtu příjmy ve výši 3,7 miliardy dolarů, zainteresovaná do honu na Wikileaks pro zveřejnění diplomatických depeší. Podle informací serveru měla zadavatelem zakázky být Bank of America, která se též stala obětí DDoS útoků Anonymous.

Před BAH zaútočili Anonymous na dalšího majoritního dodavatele bezpečnostních řešení FBI - společnost IRC Federal. Odnesli si interní emailovou databázi a kompromitovali firemní web, který firma musela zcela odstavit.

Oslovit masy

Mimo samotné průniky do nejvyšších pater bezpečnostního sektoru USA, kterými jejich autoři v případě dopadení a usvědčení riskují roky žaláře, rozjeli Anonymous na sociálních sítích, YouTube a diskusních fórech masovou propagandu.

Pomocí orwelovských videí a dokumentů nabádají celý svět k nenásilnému povstání proti zkorumpovaným vládám, uzurpátorským režimům a nenasytným korporacím. "Vyzdobte města graffiti, plakáty, samolepkami a potisky na tričkách a šiřte odkaz po sociálních sítích a blozích," apelují Anonymous v jednom z videí.

Hnutí odporu, které Anonymous tvoří je svým způsobem unikátní. Vymezovat se proti establishmentu je speciálně pro mladou generaci přirozené a pochopitelné. Tajemné promluvy z "nitra internetu" od bezejmenných lídrů, kteří jsou díky svým schopnostem pro policii prakticky nepolapitelní, jsou pro miliony uživatelů interentu naprosto fascinující.

Globální přítomnost

Co činí hnutí Anonymous unikátní je ale jejich globální přítomnost, decentralizovaná organizace, univerzální světová témata a jednoduchost, zapojit se do jejich aktivit. Jejich fanoušci i aktivní členové žijí své reálné životy po celé planetě.

Včera například Twitterem prolétla nepotvrzená zpráva, že vůdce dnes spících LulzSec - hacker jménem Sabu, byl jiným hackerem vystopován a identifikován jako občan Portugalska.

Na konec července chystají Anonymous odstartovat operaci Onslaught, v rámci které vyzývají své příznivce po celém světě, aby vyšli do ulic, organizovali se a šířili zprávu a informace o hnutí Anonymous. Má se jednat o počátační akci ročního protestu, který se má skládat ze tří částí.

Skupina o tom informuje pomocí propagandistických videí na YouTube. "Nejsme piráti, nejsme hackeři ze sklepa vaší matky. Jsme vaši kolegové z práce, vaši sousedé, vaši přátelé, jsme Anonymous. Očekávejte nás," praví se v jednom z videí.

Nevěř nikomu

Jak se kolektivu s armádou následovatelů podaří změnit světové uspořádání a poměry ve světové politice je otázka. Jejich důležitost a potenciální nebezpečnost pro vlády a nadnárodní koroporace, které jsou jejich cílem, den ze dne roste.

Mimo policejní složky různáých států se po stopách klíčových členů pídí i ostatní hackeři nebo placení "hledači" a najaté bezpečnostní firmy. Jak dlouho se lídrům bez tváře podaří udržet svou anonymitu neprolomenou je těžké odhadovat. Hackerskou komunitu tvoří rozsáhlý mix lidí s rozdílnou úrovní znalostí, rozličným politickým názorem, různého věku a odhodlání.
Tajné služby mají mezi hackery své informátory, kteří dlouhodobě cíleně penetrují hackerská uskupení. Jak nedavno pro Guardian uvedl vydavatel hackerského magazínu 2600 Eric Corley: "Každý čtvrtý americký hacker je zároveň informátorem FBI. S relativní nezkušeností se zákony jsou spíše náchylní k vydírání."

Naráží tak na fakt, že velké množství schopných programátorů, kteří internet považují za svůj domov, ještě ani nemá řidičák. Pokud se tedy zapojí do akce, kterou vyšetřuje tajná služba a jsou vystopováni, velmi těžko budou ustojí rutinní policejní práci vyšetřovatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy