ACTA staví autorská práva nad svobodu projevu

Jan Kovalík
27. 1. 2012 17:30
Jaká jsou největší nebezpečí dohody ACTA, kterou Česká republika podepsala? Ptali jsme se členky sdružení Iuridicum Remedium Petry Kubálkové.
Foto: Thinkstock

Zástupci České republiky ve čtvrtek v Tokiu připojili svůj podpis pod obchodní dohodu ACTA, která budí rozpaky napříč Evropou, podobně jako legislativa SOPA a PIPA v USA.

Dokument ještě musí schválit Evropský parlament a jednotlivé státy, posuzovat jej zřejmě bude i Evropský soud.

Čím může být ACTA nebezpečná pro české uživatele internetu? Ptali jsme se právničky sdružení Iuridicum Remedium Petry Kubálkové, která (nejprve utajené) schvalování dohody sleduje od jejího vzniku.

Tip: Oficiální český překlad dohody ACTA si můžete stáhnout ze stránek Ministerstva průmyslu a obchodu (ve formátu PDF).

Datarama: Co podle vačeho názoru pro české uživatele internetu znamená čtvrteční podepsání dokumentu ACTA?

Petra Kubálková: Hodně záleží na národní legislativě, protože dohoda ACTA je dost vágně formulovaná, na což odborníci i neziskové organizace upozorňují. Obecně lze říci, že si každý z nás bude muset projít PC, telefon a MP3 přehrávač a smazat vše, co není legálně získané. A to až ad absurdum: knihy, fotky, filmy, hudbu, software atd. ACTA také vkládá regulaci svobody projevu do rukou soukromých firem. Společnosti zprostředkovávající služby internetu by měly kontrolovat a regulovat obsah stránek.

Do čí kompetence na české straně ACTA spadá?
Kompetentními orgány jsou Ministerstvo průmyslu a obchodu - z hlediska dopadů na hospodářskou soutěž, podporu inovací, a proto, že ACTA nahrává velkým vlastníkům autorských práv. Druhým kompetentním orgánem by mělo být Ministerstvo kultury, protože autorská práva spadají do jeho kompetence. Iuridicum Remedium zaslalo výtky k dohodě ACTA oběma ministrům.  Kultura se vzdala jakýkoliv aktivit a průmysl zastává názor, že ACTA je dobrým a vhodným nástrojem pro inovaci. Obě ministerstva ACTA podporují.

Kdy vejde ACTA v platnost?
To se nedá přesně říci, EU zatím dohodu nepodepsala. Obecně je postup takový, že ACTA musí být ratifikována nebo schválena v jednotlivých státech. Tenhle proces může být dlouhý, ale neměl by nás ukolébat. Máme zkušenosti, že některé věci jsou schvalovány poměrně rychle.

Co považujete na dohodě ACTA za největší nebezpečí?
ACTA překlasifikovala důležitost svobody slova a projevu a postavila toto primární demokratické právo pod autorská práva. To je obecně špatně. Navíc díky nepřesnému vymezení může dojít až k extrémním kontrolám osobních počítačů, mobilů, přehrávačů na hranicích, zabavování těchto věcí, prohlížení a skenování obsahu. Jedním z nejzávažnějších prvků je, že ACTA dává možnost soukromým objektům zasahovat do vašeho nezcizitelného práva na svobodu slova a projevu.

Co znamená, že se právní odpovědnost přesune z uživatele na poskytovatele internetu?
Záleží na tom, jak se ACTA zapíše do české legislativy. Může docházet k blokování stránek, zasílání upozornění, že činnost je nelegální, oznamování nějakému orgánu. To vše se teprve uvidí. Cenzura internetu a protipirátské zákony už v Evropě existují. Návrh na odpojení uživatelů od internetu ve Francii nakonec neuspěl. V Německu zase chtěli blokovat stránky s dětskou pornografií a zákon tam platí. A takhle bychom mohli pokračovat.

Bude možné mazat domény webů z internetu bez soudního příkazu?
Pokud to česká legislativa dovolí, mohlo by být možné i to.

Může to česká vláda ovlivnit a vyžadovat soudní příkaz?
Rozhodně ano, jak bude případná směrnice nebo zákon vypadat, záleží hodně na národních státech.

Znamená podle vás podepsání ACTA zavedení cenzury na internetu?
Více méně ano. Nebudete moci použít hudbu k prezentaci fotek z dovolené, sdílet fotky, které se vám líbí a nejste autorem, některé služby budou nelegální.

Kdo má podle vás největší zájem na schválení dohody ACTA?
Držitelé autorských práv a mediální průmysl, který nestíhá držet krok s rozvojem internetu a technologií, a tak mu nezbývá nic jiného, než své zisky chránit podobnými smlouvami. Mediální průmysl prostě neumí efektivně zlepšovat své služby a servis tak, aby podobná dohoda nemusela existovat. Naproti tomu existuje i trend některých svých práv se vzdávat a dovolovat uživatelům internetu s dílem manipulovat - což jsou například licence Creative Commons.

Jak se uživatelé mohou proti negativním dopadům ACTA bránit?
Měli by využít své demokratické právo a oslovit své poslance, dát najevo, že s dohodou nesouhlasí. Mohou posílat dopisy, volat jim, demonstrovat. Všichni občané této země mají právo říci hlasité ne a politici by ho měli slyšet.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy