ČR podepsala protipirátskou dohodu ACTA, internet bouří

David Slížek
26. 1. 2012 16:15
V Polsku proti kontroverzní smlouvě protestují tisíce lidí
Polské Sopoty, 25. ledna. Demonstrace proti ACTA nakonec polské úřady od podpisu smlouvy neodradila.
Polské Sopoty, 25. ledna. Demonstrace proti ACTA nakonec polské úřady od podpisu smlouvy neodradila. | Foto: Reuters

Česká republika s dalšími jednadvaceti evropskými zeměmi v Japonsku podepsala kontroverzní obchodní dohodu proti padělání ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

Dohoda má být zaměřena proti obchodu s padělky, ale podle kritiků je psána tak, že míří spíše proti porušování autorských práv na internetu.

V Polsku proti ní už několik dní demonstrují desetitisíce lidí (viz. fotografie výše) a hacktivisté z Anonymous napadají tamní vládní weby nebo stránky Evropského parlamentu.

Podle BBC vyšli demonstranti do ulic i po čtvrtečním oznámení, že Polsko ACTA podepsalo.

Tip: Oficiální český překlad dohody ACTA si můžete stáhnout ze stránek Ministerstva průmyslu a obchodu (formát PDF).

Kdo nepodepsal

Podpis ACTA neznamená, že okamžitě vstoupila v platnost. Nejdříve ji musí schválit Evropský parlament a pak také jednotlivé země, což je proces, který zabere řadu měsíců nebo i let.

Část poslanců Evropského parlamentu se navíc netají tím, že chtějí dohodu nechat prozkoumat Evropským soudem, který má říct, zda je vůbec v souladu s evropským právem.

Pět států EU - Estonsko, Holandsko, Kypr, Německo a Slovensko - také podle dostupných informací svůj podpis k dohodě ještě nepřipojilo.

Nepřiměřená ochrana

Odpůrci ACTA se obávají, že dohoda příliš vychází vstříc zájmům držitelů autorských práv, kterým poskytuje nepřiměřeně velkou ochranu.

Z hlediska internetu je v ACTA sporná zejména kapitola 5 nazvaná Prosazování práv k duševnímu vlastnictví v digitálním prostředí (Enforcement of Intellectual Property Rights in the Digital Environment), která popisuje, jak má stát chránit vlastníky autorských práv.

Zúčastněné státy se v ní mimo jiné zavazují k tomu, že poskytnou svým úřadům pravomoci k tomu, aby provozovatele on-line služeb v případě žaloby přinutili vydat majitelům práv informace o uživatelích, kteří jsou z porušování autorských práv obvinění.

Státy se v dohodě také zavazují k tomu, že budou kriminalizovat odstraňování nebo narušování ochrany proti kopírování.

Kriminalizace každodenního používání počítače

Zásadní námitky má proti ACTA například nadace Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII). "Výsledkem ACTA je, že kriminalizuje každodenní používání počítače," píše se ve stanovisku, které organizace odeslala europoslancům.

"ACTA může také být použita ke kriminalizaci novin a internetových stránek odhalujících závažné dokumenty, ke kriminalizaci administrativních pracovníků, kteří předají závažné soubory, lidí, kteří si dělají kopie pro vlastní použití za účelem odhalení nekalých praktik a to vše ve veřejném zájmu," pokračuje FFII v líčení nebezpečí.

V České republice její stanovisko sdílí také sdružení Iuridicum Remedium.

Co najde celník v notebooku

Z opatření, která má ACTA přinést, se v médiích zřejmě nejčastěji zmiňují kontroly na hranicích, při kterých by celníci podle ACTA mohli prohledávat lidem laptopy, aby prověřili, zda v nich nepřevážejí pirátský software, filmy nebo hudbu.

Toto opatření však po vlně kritiky z finální verze dokumentu vypadlo.

Co se tedy podpisem dohody změní pro české občany? Ministerstvo průmyslu a obchodu, které mělo dojednání dohody na starosti, tvrdí, že nic.

"Aktuální česká pravidla se nijak nezmění," ujišťoval už v roce 2010 tehdejší ministr Martin Kocourek.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy