Zůstává Microsoft jedinou nadějí pro Yahoo?

lem
13. 2. 2008 12:09
Yahoo chce od Microsoftu více peněz
Pro Yahoo bude těžké najít alternativu k nabídce Microsoftu.
Pro Yahoo bude těžké najít alternativu k nabídce Microsoftu. | Foto: Reuters

Boston/Seattle - Nabídka Microsoftu, který za odkoupení internetové firmy Yahoo nabídl více než 40 miliard dolarů (31 dolarů za akcii), vedení společnosti nestačila. Podle analytiků však Yahoo příliš možností k vyjednávání nemá.

Potvrdil to také Bill Miller ze společnosti Legg Mason, která je druhým největším akcionářem Yahoo.

"Pro Yahoo bude těžké najít alternativu k nabídce Microsoftu," prohlásil.  Nabídky dalších společností, které se ihned po pondělním prohlášení o ukončení jednání objevily, totiž velkou šanci na úspěch nemají.

Yahoo bez vyhledávání, ale samostatné

Pokud Yahoo nekoupí Microsoft, existuje pouze jedina alternativa, tvrdí experti.

Yahoo zůstane samostatné a vyhledávání přenechá Googlu, který jako jediný může Microsoftu opravdu konkurovat. V případě koupi celého Yahoo by však musel řešit problémy se získáním souhlasu od amerických antimonopolních úřadů.

Microsoft tak v boji o Yahoo nemá konkurenci a pro největší softwarovou firmu světa zůstává Yahoo nadále stategickým cílem.

"Odpověď Yahoo nezměnila naše strategické a finanční plány," potvrdili již v pondělí představitel Microsoftu.

Na kolik si cení Yahoo?

V dohodu tajně doufá také samotné Yahoo. 

Bill Miller v úterý prohlásil. že "Microsoft bude muset nabídku navýšit, pokud chce obchod uzavřít". Dodal, že 40 dolarů za akcii je podle něj optimální cena.

Akcie Yahoo se však pohybují na čtyřletém minumu a hranici 40 dolarů nepřekročily již od ledna roku 2006. Podle analytiků je tak možné, že Microsoft nabídku zvýší, ale ne přes 35 dolarů za akcii.

Jordan Rohan ze společnosti RBC Capital dokonce předpovídá, že vedení Yahoo začne být netrpělivé a nakonec přistoupí na nabídku jen o pár dolarů vyšší.

 

Právě se děje

Další zprávy