Microsoft chce koupit Yahoo. Nabízí 44 miliard dolarů

Reuters, lem
1. 2. 2008 20:14
Softwarový gigant nabízí o 60 procent více než trh
"Chceme koupit Yahoo," prohlásil Steve Ballmer, šéf firmy Microsoft.
"Chceme koupit Yahoo," prohlásil Steve Ballmer, šéf firmy Microsoft. | Foto: Microsoft

New York - Technologický gigant Microsoft chce koupit internetovou firmu Yahoo. Nabízí za ni 44,6 miliardy dolarů.

Za každou z akcií Yahoo je Microsoft ochoten zaplatit 31 dolarů, což je o šedesát procent více než suma, která figurovala ve čtvrtek večer na newyorské burze.

Po zveřejnění nabídky se na evropské burze ve Frankfurtu akcie Yahoo prudce vyšplhaly až ke 30 dolarům.

Připomeňte si: Wall Street je na nohou: Microsoft pokukuje po Yahoo

"Vážíme si Yahoo a dohromady bychom mohli nabídnout zajímavé řešení pro uživatele, vydavatele a inzerenty. Současně bychom také zvýšili konkurenceschopnost na trhu," tvrdí šéf firmy Microsoft Steve Ballmer.

Potvrzuje tím ambice největšího výrobce software na světě prorazit také na poli internetové reklamy, kde zatím neomezeně vládne americký Google.

K prvním námluvám mezi Yahoo a Microsoftem došlo již na přelomu let 2006 a 2007, ale sebevědomé vedení Yahoo tehdy nabídku odmítlo.

Situace se však mění. Zisky firmy klesly ve čtvrtém čtvrtletí více než o pětinu (na 205,7 milionů dolarů) a společnost v rámci restrukturalizace propouští tisícovku zaměstnanců.

Vedení společnosti agentuře Reuters tentokrát sdělilo, že nabídku "pečlivě zváží s přihlédnutím ke strategickým cílům společnosti a rozhodne se tak, aby maximalizovalo zisk akcionářů."

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy