Zisk Bank of America se propadl o 77 procent

alt
21. 4. 2008 15:40
Výsledky zaostaly daleko za očekáváním

New York - Finanční krize se podepsala na výsledcích další velké banky - zisk americké dvojky Bank of America se v prvním kvartále propadl o 77 procent.

Čistý zisk byl 1,21 miliardy dolarů, analytici podle agentury Reuters čekali v průměru dvojnásobek. Výnosy klesly o 6 procent na 17 miliard.

Akcie banky po otevření burzy klesly o více než dvě procenta, dolů zamířily po předchozích čtyřech dnech růstu i indexy.

Výsledky ovlivnily ztráty z obchodování a také šestimiliardové opravné položky na špatné úvěry, oznámila banka. Zisk by byl ještě nižší, společnost ale vydělala na březnové primární emisi akcií Visa.

Bank of America je po společnostech Citigroup, JPMorgan a Wachowia další bankou v řadě, kterou i v prvním kvartále poznamenala hypoteční krize. Na domácím trhu má ovšem větší podíl svých aktivit než konkurence, a tak ji recese v USA postihne hůře.

Zpráva vrhá pochybnosti na cíl šéfa Bank of America Kennetha Lewise - zvýšit letos zisk o pětinu, uvedla agentura Bloomberg.

Většinu provozního zisku banky tvoří spotřebitelé - a nezaplacené účty za kreditní karty stoupají na několikaletý rekord, podobně nezaměstnanost.

Čtete dále:
Krize hypoték: Citigroup odpisuje další miliardy

 

Právě se děje

Další zprávy