Země OPEC by neměly snížit těžbu ropy

2. 12. 2005 13:02
Vídeň – Organizace zemí vyvážejících ropu nejspíš nezmění objem těžby. Může ale také nabídnout více.
Čerpadlo ropného vrtu
Čerpadlo ropného vrtu | Foto: Aktuálně.cz

Prezident OPEC a kuvajtský ministr ropného průmyslu Ahmad Fahd Sabah na schůzce se zástupci Evropské unie prohlásil, že na nadcházející schůzce ministrů organizace se objem těžby měnit nebude.

"Mám (u členských zemí kartelu) podporu ohledně záměru držet produkci beze změny," řekl Sabah před setkáním ve Vídni. Ministři zemí OPEC budou rozhodovat o produkčních kvótách na další čtvrtletí 12. prosince v Kuvajtu.

Dnešní setkání je mezi OPEC a EU již druhé po schůzce, která se odehrála v červnu v Bruselu. Obě strany budou jednat o koordinaci nabídky a poptávky a o energetické strategii na příští léta.

Za OPEC se kromě Sabaha schůzky účastní úřadující generální  tajemník organizace Adnan Šíhab-Eldin a její budoucí prezident, nigerijský ministr Edmund Maduabebe Daukoru. Za EU budou přítomni britský ministr energetiky Malcolm Wicks, evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs a rakouský ministr hospodářství Martin Bartenstein.

Cena americké ropy se dostala na konci srpna na rekordní úroveň 70,85 dolaru za barel a nyní je asi 12 dolarů pod touto úrovní. OPEC na zářijové schůzce ve Vídni pod dojmem rekordních cen nabídla k dispozici veškerou svou těžbu, včetně rezervních dvou milionů barelů denně.

Sabah dnes řekl, že na ministerské schůzce organizace tuto nabídku opět zváží. Nyní OPEC denně těží více než 30 milionů barelů.

 

Právě se děje

Další zprávy