Zakladatel firmy IKEA se stahuje z vedení podniku

ČTK ČTK
5. 6. 2013 13:55
Ingvar Kamprad se snaží už několik let přesunout odpovědnost na svého syna

Stockholm - Sedmaosmdesátiletý zakladatel švédské nábytkářské společnosti IKEA Ingvar Kamprad odejde ze správní rady firmy Inter IKEA Group. Odchod je součástí postupného přesunování odpovědnosti za podnik na syna Mathiase.

Podle Kamprada jde o další krok "v generační obměně, která se táhne již několik let". Mathias Kamprad nyní vystřídá v čele správní rady Inter IKEA Group sedmdesátiletého Pera Ludvigssona a podle Kamprada staršího je na novou funkci dobře připraven.

Zakladatel švédské skupiny uvedl, že bude nadále trávit čas v obchodech a továrnách společnosti a přinášet nové nápady. Kromě toho zůstane poradcem nadace, která vlastní IKEA Group.

Společnost Inter IKEA Group je majitelem značky IKEA, zatímco většinovým vlastníkem obchodů je firma IKEA Group. Z jejího vedení odešel Ingvar Kamprad již v roce 1986.

Ikea je největším prodejcem nábytku na světě. Firma podle svých internetových stránek provozuje 338 obchodů a zaměstnává 154 tisíc lidí. Na českém trhu má aktuálně dva obchodní domy v Praze a po jednom v Brně a Ostravě.

Podívejte se, jak saúdskoarabská IKEA z katalogu vymazala ženy:


 

Právě se děje

Další zprávy