IKEA chce do osmi let přejít na obnovitelné zdroje

Věra Tůmová
25. 10. 2012 7:00
Velkolepý ekologický plán společnosti IKEA má šetřit peníze firmě i zákazníkům
Nový ředitel IKEA Andrew North představuje vůz s hybridním pohonem
Nový ředitel IKEA Andrew North představuje vůz s hybridním pohonem | Foto: IKEA

Oslo - Využívat energii pouze z obnovitelných zdrojů a vypěstovat více stromů, než spotřebuje firma. To jsou hlavní cíle nového plánu na ochranu přírody, které hodlá splnit do roku 2020 největší světový maloobchodní prodejce nábytku na světě, společnost IKEA. V rozhovoru pro agenturu Reuters, kterou cituje zpráva ČTK, to uvedl Mikael Ohlsson, generální ředitel společnosti.

Ohlsson podle agentury věří, že nová ekologicky orientovaná strategie ušetří peníze nejen firmě, ale i zákazníkům, protože se týká i výroby úspornějších spotřebičů a žárovek. Odmítl však poskytnout výši odhadovaných úspor.

Více jak 1,5 miliardy eur (28,6 miliardy korun) kvůli tomu IKEA hodlá v období 2009 až 2015 investovat do výroby energie ze slunce a větru. A do tří let se pak má tato energie na celkové spotřebě energie skupiny podílet nejméně ze 70 procent.

Do roku 2020 by pak měla být veškerá energie, kterou firma spotřebuje, pouze z obnovitelných zdrojů.

Poručit slunci, větru…

IKEA již má ostatně nyní vlastní větrné farmy v šesti evropských zemích. Také na střechách obchodních domů, skladů a závodů instalovala více jak 342 tisíc solárních panelů. A takto v současnosti vyrobí zhruba 27 procent energie, kterou firma spotřebuje.

Do roku 2020 chce firma také vypěstovat nejméně tolik stromů, kolik jich spotřebuje pro výrobu svého nábytku. Již v současnosti IKEA neodebírá dřevo z tropických lesů.

Firma má rovněž přísná pravidla pro dodávky palmového oleje, kůže a bavlny, odmítá dětskou práci a nedodržování práv zaměstnanců, podporuje recyklaci a zajišťuje čistou vodu v oblastech, kde působí.

IKEA očekává, že její obchody letos navštíví 776 milionů lidí a do roku 2020 se tento počet zdvojnásobí na 1,5 miliardy. Obrat by měl stoupnout na 45 až 50 miliard eur z letošních očekávaných 27,5 miliardy eur. Počet obchodů má vzrůst na 500 z 338 a počet zaměstnanců nad 200 tisíc ze 154 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy