Za kartelovou dohodu 345 milionů eur

ČTK
31. 5. 2006 15:41
Brusel - Čtvrtou největší pokutu za cenový kartel v Evropské unii udělila Evropská komise. Čtyřem výrobcům plexiskla dala pokuty v celkové výši 345 milionů eur.

Pokutovány byly chemické společnosti ICI, Lucite a Quinn Barlo a firma Arkema, která je chemickou divizí francouzského ropného gigantu Total.

Kartelu se podle komise účastnila rovněž německá chemická skupina Degussa. Ta se však pokutě vyhnula, protože získala imunitu výměnou za spolupráci s komisí.

Společnost Arkema dostala pokutu 219 milionů eur, ICI 91,4 milionu eur, Lucite 25 milionů eur a Quinn Barlo devět milionů eur.

"Tyto pokuty budou studenou sprchou pro vedení a akcionáře těchto společností, jež si musí uvědomit, že kartely nemohou být a nebudou tolerovány," prohlásila evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Firmy Arkema a ICI byly za kartel potrestány již podruhé a výše jejich pokuty byla tentokrát zvýšena o 50 procent. "Jsem šokována tím, že jsou firmy jako ICI a Arkema znovu pokutovány," řekla Kroesová.

 

 

Právě se děje

Další zprávy