Výhled Mittalu smazal ranní ztráty evropských akcií

ČTK ČTK
6. 2. 2013 10:55
Lepší výhled ocelářského giganta smazal ztráty plynoucí z obav o Španělsko a Itálii
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn - Západoevropské akcie dnes dopoledne překonaly počáteční pokles a navázaly na úterní oživení. Investory povzbudil k nákupům příznivý výhled ocelářské skupiny ArcelorMittal.

Obchodování začalo poklesem o 0,1 procenta, v 10:00 SEČ už ale index FTSEurofirst 300 vykazoval růst o 0,5 procenta na 1160,1 bodu. V úterý hlavní západoevropské indexy oživily o 0,3 procenta z pondělního propadu o 1,5 procenta, který vyvolaly obavy z politických problémů ve Španělsku a Itálii.

Akcie ArcelorMittal vzrostly dopoledne o 2,7 procenta a zotavily se z nedávné série ztrát, v níž klesly o zhruba deset procent. Skupina po loňském propadu poptávky v Evropě a útlumu v Číně letos čeká zlepšení situace na trhu i své ziskovosti.

Analytici jsou ale ohledně vývoje akciového trhu, který před týdnem vystoupal na dvouletá maxima, nyní už obezřetní. "Pondělí bylo varováním, že situace není tak růžová a že je zde řada makroekonomických a politických rizik. Evropské indexy by mohly v příštích šesti měsících dosáhnout svého stropu," řekl agentuře Reuters Arnaud Scarpaci z investiční společnosti Montaigne Capital.

 

 

Právě se děje

Další zprávy