VW zastavil výrobu golfu, Brusel bouří

dkl, ČTK
21. 11. 2006 13:40
Brusel - Volkswagen se rozhodl ukončit výrobu známého modelu Golf v belgické továrně. Zaměstnanci kvůli tomu stávkují.

A mají proč. Podle agentury Reuters by o místo mohly přijít až čtyři tisíce zaměstnanců. Ze současných asi 5,5 tisíc by zůstalo jen patnáct set.

To potvrzují i odboroví předáci. Proto již druhý den probíhají před továrnou protesty.

Vedení společnosti VW, do jejíhož impéria patří také mladoboleslavská automobilka Škoda, se brání a tvrdí, že propouštět bude co možná nejméně a pokusí se zachovat pracovní místa.

Protestující dokonce pálili dřevěné palety
Protestující dokonce pálili dřevěné palety | Foto: Reuters

Velké změny

"Vedení bruselské divize Volkswagenu dnes zahájilo se zástupci zaměstnanců rozhovory o příslušné koncepci, podle které se již Golf v budoucnosti nebude vyrábět ve třech továrnách v západní Evropě, ale ve dvou, v Moselu a Wolfsburgu," uvedla společnost.

Zrušení výroby Golfu je součástí firemního programu na snížení nákladů a posílení ziskovosti.

To se ale dotkne nejen Belgie, ale mnohem více například Německa. Tam by o práci mohlo přijít až dvacet tisíc zaměstnanců. Západoevropské továrny podle Volkswagenu nejedou na plný výkon, přestože firma zvyšuje tržní podíl. A výrobu je prý třeba sladit s nasyceným trhem.

Nový ředitel i továrna

Omezení výroby přichází jen několik dní poté, co dozorčí rada oznámila stavbu nové továrny v Indii a výměnu na postu generálního ředitele.

Od příštího roku celému koncernu bude šéfovat současný ředitel Audi Martin Winterkorn. Důvod, proč současný generální ředitel Bernd Pischetsrieder odchází, firma nezveřejnila.

Volkswagen je největším evropským výrobcem aut, do jehož portfolia patří i česká Škoda Auto, Audi, Bentley, či Bugatti.

 

Právě se děje

Další zprávy