VW vyrobí v Rusku "škodovky"

ČTK
9. 1. 2006 15:31
Detroit/Praha - Největší evropská automobilka Volkswagen, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, vybuduje v Rusku továrnu s výrobní kapacitou až 250.000 vozů ročně. Jako první by měla být v továrně zahájena montáž modelu Škoda Octavia.
Šéf Volkswagenu Bernd Pischetsrieder (vpravo) s Klausem Liesenem, členem dozorčí rady, oznámili ve Wolfsburgu nejbližší plány Volkswagenu.
Šéf Volkswagenu Bernd Pischetsrieder (vpravo) s Klausem Liesenem, členem dozorčí rady, oznámili ve Wolfsburgu nejbližší plány Volkswagenu. | Foto: Reuters

Později by měla následovat evropská verze malého vozu Gol. Oznámil to generální ředitel společnosti Bernd Pischetsrieder na detroitském autosalonu. Mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý řekl, že nejde o přesun výroby z ČR.

"Rozhodnutí bylo učiněno," prohlásil Pischetsrieder. Dodal, že plánem se bude brzy zabývat dozorčí rada. Výstavba továrny, kterou firma plánuje již několik let, by podle Pischetsriedera mohla začít v letošním roce.

Nový závod v Rusku podle Černého v žádném případě nepředstavuje hrozbu pro pracovní místa v tuzemských závodech automobilky. "Žádný přesun Škody na východ se skutečně nechystá," řekl mluvčí. Podotkl, že Rusko patří k prioritním zahraničním trhům automobilky. Ta již o možnosti začít montovat své vozy přímo v Rusku několik let jednala.

Poptávka po moderních automobilech v Rusku stoupá díky silnému růstu ekonomiky. Ten zvyšuje dostupnost nových vozů pro vzkvétající střední třídu. Svoji továrnu již v Rusku mají například americký Ford či francouzský Renault. Výstavbu ruské továrny plánuje rovněž největší japonská automobilka Toyota.

Italská společnost Fiat Auto se nedávno dohodla na montáži svých vozů v Rusku s firmou Severstal Auto. Německo-americká automobilka DaimlerChrysler naopak minulý měsíc oznámila, že plán na výrobu automobilů v Rusku zastavila. Montáž automobilů v Rusku by podle společnosti nebyla konkurenceschopná kvůli daňovým a celním předpisům.

 

Právě se děje

Další zprávy