Verheugen si oblékne montérky

ČTK, Redk eko
17. 7. 2006 16:08
Brusel - Místopředseda Evropské komise Günter Verheugen i další euroúředníci se zapojí do práce v malých firmách.

To není žádný vtip, ale jde o program týdenních brigád 350 eurokratů z generálního ředitelství EK pro podniky a průmysl v pekárnách, truhlářstvích či opravárenských podnicích.

Vysocí úředníci Evropské komise si tak načas odpočinou od sepisování nových předpisů a okusí jejich dopady přímo v malých a středních firmách po Evropské unii.

Dotkne se to i firem, které podnikají poblíž německých hranic v České republice a Polsku.

Do konce letošního roku má podnikovou stáž ve firmách, čítajících nejvýše 250 zaměstnanců, absolvovat první padesátka úředníků, do konce roku 2009 všech 350 úředníků.

Verheugen připomněl, že podniky pro stážisty z EK vybírají podnikatelská sdružení, a ne přímo komise. Brigády nemají stát daňové poplatníky ani cent navíc, protože náklady uhradí vzdělávací programy EU.

Politika v praxi

"Chceme ukázat, že to myslíme vážně s naší politikou ve prospěch malých a středních podniků. Cílem je získat bezprostřední zkušenosti s tím, jak tyto podniky fungují a jak je ovlivňuje unijní politika vznikající v Bruselu.

Současně to bude příležitost, aby dobře motivovaní stážisté jako vyslanci EK vysvětlovali, jak funguje Evropská unie a smysl jejích opatření. Je to krok, jak přiblížit komisi občanům," uvedl Verheugen.

Foto: Tomáš Daněk

Programu "Zkušenost v podnicích" předcházel pilotní projekt z přelomu loňského a letošního roku, během kterého si poznatky z praxe osvojovalo několik úředníků.

"Byla to cenná životní zkušenost," uvedl jeden z eurokratů, který od třetí hodiny ráno vypomáhal v jednom rodinném pekařství u Cách.

"Ukázalo se, že problém nebývá ani tak se samými unijními předpisy, třeba o hygieně potravin, ale s jejich vymáháním v praxi," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy