Eura z Bruselu tečou, jen Praha kulhá

Dušan Klimeš
30. 6. 2006 18:00
Praha - Milion korun pro Kroměříž na rozvoj IT technologií či půl milionu pro Karlovy Vary na cestovní ruch. I to financovala EU. Uvnitř: ČERPÁNÍ PENĚZ EU

Po tristním začátku a pomalém průběhu se zdá, že čerpání z evropských fondů finišuje v rychlém tempu.

Nyní je celkový stav čerpání prostředků, které musí být do konce roku rozděleny, asi na padesáti procentech. Zůstává tedy půlrok, aby se čeští žadatelé pokusili "urvat" co nejvíce ze zbývající poloviny. Nedávno se třeba Mladé Boleslavi podařilo ukrojit si téměř 18 milionů na obnovu vozového parku městské dopravy.

Rok 2006 je hraničním datem, dokdy musí být využity peníze, které nám byly přiděleny jako alokace v roce 2004. Souhrnná částka činila 12,5 miliardy korun, vyčerpáno bylo 5,8 miliardy.

Přesto odstupující ministr Radko Martínek věří, že se nakonec splní jeho předpověď a Česko vyčerpá minimálně osmdesát procent přidělených peněz.

"Oproti lednu jsme zaznamenali obrovský posun v čerpání," uvedl ministr Martínek.

Foto: MMR

"Některé fondy jsou nyní těsně na hranici vyčerpání, jsou i takové, které kvóty z roku 2004 vyčerpaly, a žádají tak už i o prostředky roku 2005," upřesnil ministr.

Zemědělci za jedna, Praha za pět

Mezi jednotlivými operačními programy, jak jsou nazývány dané kapitoly fondů, jsou však velké rozdíly.

"V rámci operačního programu rozvoje venkova a multifunkčního zemědělství jsme již zdárně překročili hranici čerpání. Jasně se ukazuje, že zemědělci jsou zvyklí pracovat s fondy, žádat a čerpat. Měli totiž k dispozici předvstupní fondy, které hodně využívali," popisuje situaci Radko Martínek.

Infobox

Jak si vedou jednotlivé programy:

  • Společný regionální operační fond vyčerpal 1,255 miliardy, tedy asi 34 procent
  • Rozvoj lidských zdrojů využil 314 milionů z 2,3 miliardy možných
  • V rámci Průmyslu a podnikání zbývá utratit asi půl miliardy, jeden a půl se již využilo
  • Program Infrastruktury již přinesl Česku 1,2 miliardy z 1,8 možných
  • Rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství překročil o 22 milionů plánované 1,29 miliardy

Zemědělský fond díky tomu vyčerpal již nyní 1,31 miliardy korun z plánovaných 1,29. Naopak program JPD 2, který je samostatnou kapitolou pro Prahu, je na tom zdaleka nejhůř.

Z původně přidělených 726 milionů korun je ke konci května vyčerpáno pouhých 43,8 milionů korun, tedy asi šest procent. V běhu je sice mnoho projektů, ale podle slov ministra se určitě nedostanou přes hranici padesáti procent.

Praha totiž není zvyklá čerpat jakékoli fondy z doby před vstupem do EU. Navíc měla dostatek vlastních zdrojů, a peníze z EU tak nepotřebovala. Nyní jen stěží dohání ztrátu.

Mezi projekty, které se podařilo úspěšně podat, schválit, zrealizovat i profinancovat patří akce Terezín 225 let historie. Žadatelem bylo město Terezín a na nákladech se podílelo asi čtyřmi sty tisíci korunami, 1,2 milionu dala Evropská unie. Za tyto peníze se podařilo vytvořit informační film na DVD o Terezíně, připravit tištěné propagační materiály, či uspořádat oslavy 225. výročí založení města.

Světlá budoucnost fondů?

Od začátku příštího roku platí nové rozpočtové období, které bude fungovat až do roku 2013. Pro české žadatele o europeníze se blýská na lepší časy. Mělo by se totiž  začít čerpat průběžně a ne až po dokončení projektu, jako je tomu nyní.

Prostředky na výstavbu silnic a dálnic za posledních pět let
Prostředky na výstavbu silnic a dálnic za posledních pět let | Foto: Aktuálně.cz

Navíc Unie přislíbila, že bude spolufinancovat nejen do výše tří čtvrtin rozpočtu, ale je ochotna uhradit až 85 procent. Navíc neziskovým organizacím pošle peníze i na uhrazení DPH, což je často brzdilo ve využívání eurofondů.

A administrativa by se měla také zjednodušit

"Není možné, aby k jednomu projektu bylo 25 šanonů dokumentace, jak se to stává nyní," říká Lumíra Kafková z MMR.

 

Právě se děje

Další zprávy