USA mají rekordní platební deficit

ČTK, eko
14. 3. 2006 15:02
Washington - Deficit běžného účtu Spojených států narostl více než Wall Street čekal. Konečná bilance je rekordní - 805 miliard dolarů. Do propastné hloubky jej stáhla bilance zboží.
Nová barevná desetidolarovka právě vstupuje do oběhu.
Nová barevná desetidolarovka právě vstupuje do oběhu. | Foto: AP

V posledním čtvrtletí se USA nedařilo a místo očekávaných 218 miliard se deficit propadl až na 225 miliard dolarů. Americké ministerstvo obchodu také revidovalo deficit běžného účtu na 185 miliard z původních 196 miliard. V roce 2004 představoval deficit 5,7 procenta amerického HDP. V současnosti již představuje 6,4 procenta.

Běžný účet je považován za nejširší měřítko amerického obchodu se zbytkem světa. Zahrnuje bilanci zboží, služeb a investic.

Američané málo šetří

Podle agentury Reuters je nárůst deficitu způsoben menší mírou úspor Američanů a jejich větší tendencí k utrácení. Někteří ekonomové také věří, že by to mohlo způsobit zpomalení přísunu zahraničních investic.

Zpráva amerického ministerstva obchodu také ukazuje, že jednostranné běžné transfery se vrátily zpět na normální úroveň po prudkém výkyvu způsobeném hurikány Katrina a Rita.

 

Právě se děje

Další zprávy