USA: Snižme všichni cla na léky

ČTK
27. 2. 2006 19:06
Washington - Spojené státy, Švýcarsko a Singapur dnes navrhly v rámci budoucí světové obchodní dohody snížit na nulu dovozní cla na léky a zdravotnickou techniku.

To by mělo výrazně přispět ke zpřístupnění nezbytných léků pro nemocné v chudých zemích, uvedl dnes americký vyslanec u Světové obchodní organizace (WTO) Peter Allgeier.

USA jsou často kritizovány za to, že se snaží zachovat farmaceutickým firmám patentová práva, která zdražují léky s patentovou ochranou. Ještě mnohem výrazněji je však podle studií dokážou zdražit cla a daně právě v těch zemích, jejichž obyvatelé je potřebují nejvíce.

"Je ironické, že řada zemí, které naléhavě potřebují levné léky, uvaluje na léčiva a zdravotnické přístroje z dovozu výrazné daně," řekl Allgeier podle agentury Reuters. Příjmy z těchto cel jsou přitom podle něho pro vlády těchto zemí jen malým procentem příjmů.

Nová obchodní dohoda v rámci takzvaného Katarského kola by měla být uzavřena do konce tohoto roku. Cílem nynějšího kola jednání je prospět zejména rozvojovým zemím.

OSN odhaduje, že na léky a zdravotnické přístroje se každoročně vybírají cla, zejména v rozvojových zemích, v celkové sumě 56 miliard dolarů. Řada afrických zemí vybírá například desetiprocentní clo na dovoz léků na AIDS, jímž trpí na tomto kontinentě miliony lidí.

Přitom od roku 2003 platí dohoda, udělující chudým státům výjimku z povinnosti respektovat platné patenty a umožňující jim dovážet v případě epidemií typu AIDS levnější kopie chráněných léků.

Analytici z Hudsonova institutu zjistili, že náklady na patentované léky v chudých zemích se po započítání přepravních nákladů vejdou do cenového rozpětí levnějších generických kopií. Cla, daně a další poplatky však zvyšují ceny léků v těchto zemích až o 70 procent.

Studie EU vypočítala, že tyto poplatky na nejdůležitější léky se podílejí na celkových nákladech zdravotnictví v nejchudších zemích 17 procenty. Společná studie American Enterprise Institute a Brookings Institution pak dospěla k závěru, že zrušení cel a daní na nezbytné léky zachrání v rozvojovém světě tisíce životů.

 

Právě se děje

Další zprávy