Úřad říká prodeji Transpetrolu "ano"

ČTK, Red eko
19. 5. 2006 17:19
Bratislava - Slovenský protimonopolní úřad souhlasí s prodejem 49 procent provozovatele ropovodů Transpetrol; podíl prodává společnost Jukos Finance firmě Russněfť.

Informoval o tom mluvčí úřadu Miroslav Jurkovič. Konečné rozhodnutí o transakci je ale na vládě, která v Transpetrolu drží většinu akcií.

"Úřad dospěl k závěru, že touto koncentrací nedojde ke změně situace na trhu," uvedl Jurkovič. Vzhledem k tomu, že se mění jen vlastnická struktura podniku, se dominantní postavení v přepravě a skladování ropy neposiluje, dodal mluvčí.

Transpetrol přepravuje ruskou ropu ropovodem Družba od hranic s Ukrajinou na západ. Podnik má na Slovensku monopolní postavení.

Společnosti Jukos a Russněfť se na prodeji části Transpetrolu dohodly na začátku února, o vyjádření PMÚ požádala Russněfť v první polovině března. Slovensko bylo nejprve transakci nakloněné, poté ale ministr hospodářství Jirko Malchárek připustil i to, že bude se zástupci firmy Jukos Finance jednat o možnosti zpětného odkupu akcií do vlastnictví státu. O akciích Transpetrolu definitivně rozhodne až budoucí vláda, řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva Róbert Beňo.

Slovensko prodalo akcie Transpetrolu Jukosu v roce 2002 za 74 milionů dolarů. Firmě loni klesl hrubý zisk na 505,4 milionu slovenských korun z 584 milionů z roku 2004. Klesly i tržby Transpetrolu za přepravu ropy, a to na 1,57 miliardy korun z předloňských 1,63 miliardy. Objem přepravené ropy přitom meziročně mírně vzrostl na 10,66 milionu tun. Největšími odběrateli jsou rafinerie Slovnaft a Česká rafinérská.

Pro Jukos je prodej zahraničních aktiv klíčový. Dluží totiž ruskému státu na daních miliardy dolarů a peníze získané z prodejů by mu mohly pomoci splácet. Všechna aktiva však nechal zmrazit soud, a Jukos s nimi nemůže nakládat.

 

Právě se děje

Další zprávy