Unie rozdávala pokuty, Česko dostalo 350 milionů

čtk
4. 4. 2007 12:16
Česko má nadbytek zemědělských produktů
Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise dnes České republice dala pokutu za nadbytečné zásoby zemědělských produktů. ČR bude muset zaplatit téměř 12,3 milionu eur, tedy skoro 350 milionů korun. Vyšší pokutu dostalo z devíti členských států jen Polsko.

I Slovensko si od Bruselu vykoledovalo pokutu ve výši 130 milionů korun.

"Opatření, jejichž cílem je zabránit vytváření přebytečných zásob, jsou běžným prvkem každého rozšíření EU," uvedla komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer Boelová. Pokuta dnes stihla devět států, které do Evropské unie přistoupily v roce 2004. Vyhnula se jen Maďarsku, které žádné přebytečné zásoby nemá.

Proti rozhodnutí se ale ohradilo ministerstvo zemědělství.

"Proti návrhu rozhodnutí Evropské komise se postavíme ve výboru Evropské komise, který bude záležitost ještě projednávat v polovině dubna. Pokud to bude nutné, budeme se bránit i soudní cestou," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Příliš masa

Česká republika překročila povolené zásoby u masa, ovoce a rýže. Členské státy budou mít na uhrazení poplatků čtyři roky.

První část je splatná k poslednímu dni druhého měsíce následujícího po měsíci, kdy bylo rozhodnutí oznámeno členským státům. Další části jsou splatné 31. května 2008, 31. května 2009 a 31. května 2010.

Foto: Aktuálně.cz

Povinností nových členských států, vyplývající ze smlouvy o přistoupení, bylo zajistit, aby se před přistoupením nehromadily zásoby zemědělských produktů.

Ví se o tom

Stanovení přebytečných zásob se navíc neděje ze dne na den a ministerstvo zemědělství o problému již delší dobu vědělo. Komise totiž delší dobu porovnávala stav zásob v posledním roce před přistoupením se stavem zásob v předchozích třech letech.

Zásoby byly stanoveny na základě měsíčních údajů o dovozu, vývozu a produkci získaných z databází Eurostatu. Jestliže tyto údaje nebyly k dispozici, vycházela komise z údajů poskytnutých členskými státy a ověřených vnitrostátními statistickými úřady.

Česká vláda a zemědělci již navíc delší dobu o celém problému s komisí jednali a údaje komise zpřesňovali. Komise dnes navíc připustila, že pokuta měla být původně ještě daleko vyšší, ale postupně byla upravena.

Starý příběh

Zpoplatnění nadbytečných zásob Česku hrozilo již při vstupu do Evropské unie. Stávalo se totiž, že dovozci v zemích vstupujících do EU nakoupili na poslední chvíli před přijetím velké množství potravin ze třetích zemí za výhodnějších podmínek, než jaké praktikuje unie.

Poté s nimi šli na společný, otevřený trh, kde inkasovali tučné zisky.

Tomu chtěla Evropská komise zabránit tím, že stanovila pro určité produkty limity zásob. Co je přesáhne, bude zpoplatněno a peníze odvedeny do rozpočtu EU.

Zatímco před přijetím deseti nových zemí v roce 2004 se tato opatření vztahovala jen na dovážené potraviny, při "velké vlně" nových členů se tato opatření aplikovala i na domácí produkci.

 

Právě se děje

Další zprávy