Turecká lira se propadá, centrální banka chystá zásah

ČTK ČTK
27. 1. 2014 13:30
Strmý sestup liry nastartovala prosincová odhalení rozsáhlé korupce ve vládě
Turecká lira
Turecká lira | Foto: Reuters

Istanbul - Tureckou měnu po dalším sestupu na nová rekordní minima dnes před polednem podpořila zpráva, že turecká centrální banka chystá na úterý mimořádné zasedání. Banka tím reaguje na zrychlený propad liry z posledních dní, který vyvolala ona sama, když navzdory rostoucí inflaci a volání investorů nezasáhla proti ztrátám hodnoty měny zvýšením úrokových sazeb.

Centrální banka oznámila, že na úterním zasedání bude diskutovat o posledním vývoji na trzích a podnikne "nezbytná opatření v zájmu cenové stability". Prohlášení ze schůzky podle agentury Reuters vydá o půlnoci místního času (23 hodin středoevropského času). Bude to první krizové zasedání banky od srpna 2011.

Dopoledne kurz měny klesl až na 2,39 liry za dolar z páteční úrovně 2,3360 liry za dolar. Po zprávě o mimořádném zasedání banky ale lira oživila a zpevnila těsně pod 2,35. Za poslední měsíc lira ztrácí už více než deset procent po loňském poklesu o 17 procent.

Strmý sestup liry nastartovala prosincová odhalení rozsáhlé korupce ve vládě. Tureckou měnu srážejí také obavy z dopadu omezování podpůrné měnové politiky v USA.

Turecká centrální banka minulý týden nevyslyšela volání investorů po zvýšení úroků na obranu měny. Místo toho se marně pokoušela zastavit pád kurzu měny devizovými intervencemi, v nichž utratila asi tři miliardy dolarů (60 miliard korun).

Na trhu se očekává, že centrální banka bude svou měnovou politiku mírně přitvrzovat. Dnes banka neuspořádala žádnou aukci repo úvěrů pro banky a nabídla jim pouze financování za jednodenní sazbu devět procent, což je o dva procentní body nad průměrnou sazbou mezibankovního trhu. Takový způsob utahování měnové politiky už ale na liru nemá žádný vliv, upozornili analytici finančního ústavu Commerzbank.

 

Právě se děje

Další zprávy