Transatlantická burza doslata zelenou

ČTK
15. 2. 2007 14:23
New York - Spojení newyorské a panevropské burzy je definitivně stvzeno. Dojde tak ke spojení za 300 miliard korun.
V uplynulém týdnu se americké burze dařilo natolik, že hlavní index Dow Jones poprvé v historii překročil hodnotu 12 tisíc bodů.
V uplynulém týdnu se americké burze dařilo natolik, že hlavní index Dow Jones poprvé v historii překročil hodnotu 12 tisíc bodů. | Foto: Reuters

Americká Komise pro cenné papíry měla k fúzi poslední slovo. A tím slovem bylo "ano". A tak projektu spojení NYSE a Euronextu již nic nebrání. Se souhlasem se ostatně již nějakou dobu počítalo.

Nový podnik, který fúzí vznikne, už také navrhl výkup akcií Euronextu.

"Naše kapitálové a obchodní trhy už jsou dlouho globální a toto avizované sloučení je známkou toho, že tento trend se zrychluje," řekl šéf komise SEC Christopher Fox.

V rámci projektu se sloučí provozovatel akciové burzy v New Yorku NYSE Group a provozovatel panevropské akciové burzy Euronext. Nový podnik ponese název NYSE Euronext. Transakce je ale koncipována jako převzetí Euronextu, takže nástupnický podnik dnes nabídnul, že akcie Euronextu odkoupí. Nabídka je platná ode dneška do 21. března.

Společnost Euronext provozuje akciové burzy v Paříži, Amsterodamu, Bruselu a Lisabonu, kromě toho ale zajišťuje i provoz burzy Euronext.Liffe, kde se obchoduje s finančními deriváty.

Euronext se k fúzi s NYSE zavázal už loni v létě, až v prosinci ale akcionáři obou firem plán odhlasovali na valných hromadách. NYSE Group za svého rivala zaplatí 10,9 miliardy eur, v přepočtu více než 300 miliard korun.

Foto: Reuters

 

Právě se děje

Další zprávy