Toyota stále neví, co s ní bude dál. Zisk neodhaduje

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 5. 2011 9:00
Zisk za čtvrtletí klesl na méně než polovinu
Toyota Prius je úspěšným modelem největší japonské automobilky
Toyota Prius je úspěšným modelem největší japonské automobilky | Foto: Radek Pecák

Tokio - Stále velkou nejistotu ohledně budoucnosti dosud stále největší automobilky světa cítí její představitelé po březnovém zemětřesení.

V důsledku toho firmě klesl ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí provozní zisk o 52 procent na 46,1 miliardy jenů (9,6 miliardy Kč). Firma rovněž oznámila, že neposkytne výhled na nový fiskální rok, protože zatím nedokázala vypočítat dopad přerušení výroby po březnovém zemětřesení na hospodaření.

Největším probléeme je nedostatek součástek od dodavatelů.

Plné obnovení výroby až na podzim

Výsledky výrazně zaostaly za očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří v průměru čekali zisk za tři měsíce do konce března 94,6 miliardy jenů. Čistý zisk, který zahrnuje i výsledky operací v Číně, se snížil o 77 procent na 25,4 miliardy JPY.

Po zemětřesení japonské závody Toyoty nyní pracují na poloviční výkon, výroba však musela být více či méně omezena i v zahraničních továrnách.

Toyota původně uvedla, že by se její výroba měla vrátit k normálu v listopadu nebo v prosinci, ale zřejmě se jí podaří plně obnovit výrobu už v říjnu.

Přesto šéfové firmy dementovali některé zprávy tisku, které tvrdily, že by se produkce mohla do tempa obvyklého před zemětřesením vrátit již v létě.

 

Právě se děje

Další zprávy