Swiss Re: Největší světová zajišťovna

Red Eko, ČTK
12. 6. 2006 9:31
Curych - Švýcarská Swiss Re dokončila převzetí GE Insurance Solutions za 7,4 miliardy dolarů a vytvořila tak největší zajišťovnu na světě.

Swiss Re oznámila, že bývalou divizi koncernu General Electric bude začleňovat do své struktury následujících 18 měsíců. Zajišťovny nabízejí pojištění pojišťovnám.

Financování transakce sestává z hotovosti, akcií a dluhopisů. Součástí je i nová emise akcií Swiss Re za 2,4 miliardy dolarů s cenou 87,58 dolaru za akcii. Po vydání emise Swiss Re pro GE se počet akcií Swiss Re, na něž se vyplácí dividenda, zvýší o 33,3 milionu na 358,2 milionu.

Zajišťovna předpokládá, že synergické efekty z převzetí divize GE ročně dosáhnou nejméně 300 milionů dolarů a že se objeví na konci příštího roku. Akvizice začne zvyšovat zisk švýcarské zajišťovny od příštího roku. Po propojení aktiv Swiss Re a GE Insurance Solutions se předpokládá redukce úřadoven i snížení počtu zaměstnanců.

GE ve zprávě uvedla, že obdržela 5,4 miliardy dolarů v hotovosti a 33,3 milionu kmenových akcií Swiss Re. GE tak v největší zajišťovně světa drží devítiprocentní podíl. Když podniky transakci oznámily loni v listopadu, GE předpokládala, že převezme deset procent Swiss Re. Tehdy byla převedená aktiva oceněna na 7,6 miliardy dolarů.

GE Insurance Solutions nabízí zajišťovací a pojišťovací produkty a služby pojišťovnám, korporacím a profesionálům. Nyní má 2500 zaměstnanců v 50 kancelářích ve 22 zemích světa, napsala agentura Reuters.

Letošní rok snad příznivější

Čistý zisk Swiss Re se v loňském roce propadl o 41 procent na 1,45 miliardy švýcarských franků (26 miliard Kč) kvůli řádění hurikánů ve Spojených státech.

Loňský zisk zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 1,72 miliardy švýcarských franků. Výsledky byly zasaženými pojistnými nároky souvisejícími s velkými přírodními katastrofami ve výši tří miliard švýcarských franků.

 

Právě se děje

Další zprávy