Světové burzy zažily další jízdu na horské dráze

Michal Žák Reuters Michal Žák, Reuters
28. 10. 2008 7:14
Japonská burza propadla na hranici z roku 1982

Tokio - Jako na houpačce si museli v uplynulých hodinách připadat burzovní makléři po celém světě.

Například japonský burzovní index Nikkei se během noci oslabil na několik hodin pod hranici 7000 bodů a dosáhl tak hodnot, na kterých se pohyboval počátkem 80. let minulého století. Nakonec se obchodování uzavřelo na

"Nedokážeme odhadnout, kam až se propadne," posteskl si Jošinori Nagano, hlavní stratéd Daiwa Asset Management.

Krušné časy zažívá i japonská měna jen. Během noci prudce oslabil vůči americkému dolaru i euru.

O 2,42 procenta opět oslabil i americký Dow Jones, a to navzdory tomu, že počátkem pondělí posílil díky zprávám o překvapivém růstu domácího obchodu. Londýnská burza uzavřela pondělní obchodování se ztrátou 5,6 % a dostala se tak na nejnížší hranici od dubna 2003.

Necelá čtyři procenta ztratila i pařížská burza. Důvody k optimismu mohli mít jako jedni z mála obchodníci ve Frankfurtu nad Mohanem. Tamní index Dax si totiž polepšíl o 0,91 procenta.

Agentury stále chrlí nové zprávy o tom, která vláda podpoří svůj bankovní systém štědrými finančními injekcemi. K USA, Francii, Německu a dalším se nově připojil i Kazachstán. Tamní kabinet rozhodl, že pro bankovní sektor uvolní pět miliard dolarů. Zvažuje i o pomoci zahraničním bankám, které působí na místním trhu. Pomoci by se tak mohla dočkat například italská UniCredit či jihokorejská Kookmin.

 

Právě se děje

Další zprávy