Studie: Češi jsou v EU stále chudými příbuznými

Blahoslav Hruška
19. 12. 2007 9:04
Z nováčků jsme ale na druhém místě
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Bruchsal - Ve srovnání se západní Evropou jsou Češi stále chudými příbuznými. V peněžence jim totiž zůstane pětkrát méně než Švýcarům a třikrát méně než například Němcům nebo Francouzům.

Mezi novými členy EU ale patříme mezi špičku.

Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu německé Společnosti pro výzkum konzumu (GfK), která měří relativní bohatost zemí podle kupní síly, tedy sumy, kterou má každý obyvatel k dispozici na své roční útraty.

Absolutní špičkou v Evropě zůstávají Švýcaři s více jak 27 tisíci eury na osobu a rok. Podobně jsou na tom také Lichtenštejnci a Lucemburčané. Němci jsou s 18 tisíci eury na desátém místě.

Evropa podle kupní síly
pořadí kupní síla v eur/obyv./rok
Švýcarsko a Lichtenštejnsko 1 27 521
Lucembursko 2 27 395
Norsko 3 24 993
Německo 10 18 055
Slovinsko 20 8851
Česko 22 5625
Maďarsko 24 5462
Slovensko 27 4889
Polsko 28 4808
Zdroj: GfK GeoMarketing

Nejlépe je na tom z nových členů EU Slovinsko, jehož obyvatelé mohou ročně utratit v průměru o tři tisíce eur více než Češi, kteří jsou jinak dvojkou ve středovýchodní Evropě.

Čtěte více: "Německé" platy Čechy čekají za třicet let

Naopak nejchudšími Evropany jsou Albánci, Ukrajinci a Moldavané. Ti si s 685 eury ročně mohou dovolit utratit zhruba totéž, co průměrný Švýcar za osm dnů.

V počtu hypermarketů jsme mezi evropskou špičkou.
V počtu hypermarketů jsme mezi evropskou špičkou. | Foto: Ludvík Hradilek

Velké rozdíly panují nejen mezi západem a východem Evropy, ale i ve srovnání středoevropských a východoevropských zemí. Bratislavané tak mají v peněžence dvakrát více než obyvatelé Bukurešti.

Pražané, tedy lidé s nejvyššími výdělky v Česku, jsou oproti tomu pořád dvakrát chudší než obyvatelé nejchudších regionů ve Švýcarsku.

Nižší kupní síla Čechů ale neznamená, že by méně utráceli. Počátkem roku fungovalo v Česku 215 hypermarketů s prodejní plochou více než 1 milion metrů čtverečních, což je v průměru na počet obyvatel více než v jakékoliv západoevropské zemi. 

Čtěte více: O hypermarketech v Česku

 

 

Právě se děje

Další zprávy