Střední třída se má nejhůře od války, alespoň v USA

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 8. 2012 12:00
Lidé omezili útratu kvůli zdražení služeb nebo problému najít práci
Foto: Reuters

Washington - Americká střední třída zažívá ztracené desetiletí a daří se jí nejhůře od poloviny čtyřicátých let. Ukázala to zpráva, kterou zpracovalo The Pew Research Center.

Z té mimo jiné vyplývá, že 62 procent středně bohatých Američanů omezilo v posledním desetiletí útratu. Že se jejich děti budou mít lépe než oni sami, uvedlo ve výzkumu 43 procent respondentů, zatímco ještě v roce 2008 jich bylo 51 procent.

Stejně tak se ukázalo, že 85 procent respondentů si myslí, že je nyní složitější udržet si svou životní úroveň.

Podle profesora ekonomie Timothyho Smeedinga na střední třídu dopadly především rostoucí náklady na zdravotní péči a vysokoškolské vzdělání. Stejně tak se v této skupině snížil počet dostupných pracovních míst.

Bohatství roste, průměru ubývá

Střední třída ve Spojených státech se zároveň poprvé v historii nepodílela rozhodující měrou na celkových příjmech všech domácností -  z vedoucího místa je vytlačila nejbohatší vrstva. Zatímco střední třída reprezentuje 45 procent všech příjmů, u vysokopříjmové skupiny to bylo o procento více.

"To má několik příčin. Důchody nejbohatších lidí se zvyšují, zároveň přibývá osob, které do této vrstvy přibývají. Za poslední desetiletí jejich celkové zastoupení vzrostlo ze 14 na 20 procent," stojí ve studii.

Nejvíce se za poslední desetiletí zvýšily příjmy osob nad 65 let, a to o 10,4 procenta, a ovdovělých lidí. Pokles se naopak týká pracovníků, kteří mají pouze maturitu, obecně méně vydělávají také ti, kteří nikdy nežili v manželském svazku.

K příslušnosti ve střední třídě se hlásí přibližně polovina dospělé populace ve Spojených státech. Podobný podíl vyplývá také z posledního sčítání obyvatel v USA.

The Pew Research Center definuje jako střední třídu každou domácnost, jejíž příjem se nachází mezi 66 a 200 procenty federálního mediánu.

Autoři rovněž zjišťovali, od kterého ze současných prezidentských kandidátů očekávají zlepšení. Nadpoloviční většina dotázaných vyjádřila důvěru dosluhujícímu Baracku Obamovi. Že se jim bude lépe dařit za republikána Mitta Romneyho, doufá 42 procent osob.

 

Právě se děje

Další zprávy