Stávka pilotů Air France: Neodstartovaly stovky spojů

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
14. 11. 2008 18:45
Čtyři dny nebudeme létat, vzkázali piloti vedení
Foto: Air France

Paříž - Polovina letadel Air France-KLM v pátek nevyletěla na své pravidelné trasy. Piloti společnosti zahájili o půlnoci stávku, která má trvat až do pondělí.

Odborová organizace pilotů se postavila proti posunutí hranice důchodu z 60 na 65 let. Ke stávce se měl původně připojit i palubní personál, jemuž se věk odchodu do důchodu posouvá z 55 rovněž na 65. Jeho zástupci ale účast nakonec odvolali.

Stávka si vynutila zrušení stovek spojů. Společnost Air France uvedla v tiskovém prohlášení, že v pátek musela zrušit polovinu z plánovaných 760 letů na krátké a střední vzdálenosti. Dále pak třicet z plánovaných 73 letů na dlouhé vzdálenosti.

Na linky, které nebyly zrušeny, vylétly stroje partnerských dopravců Britair, Regional, CCM a Airliner. Část cestujících převzaly také české aerolinie, které jsou součástí letecké aliance SkyTeam.

"České aerolinie převzaly část cestujících společnosti Air France, většina linek ČSA do Francie v následujících dnech je nicméně v této chvíli již naplněna," potvrdila serveru Aktuálně.cz mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Novela zákona, který začátkem měsíce schválila dolní komora francouzského parlamentu, nyní čeká na projednání v Senátu. Pokud dostane zelenou i tam, budou piloti odcházet do důchodu v 65 letech jako ostatní zaměstnanci, a to s platností od 1. ledna 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy