Spojené státy už nekralují technologiím

dkl, BBC
29. 3. 2007 13:03
Londýn - Spojené státy ztratily své výsadní postavení světového vůdce v technologických inovacích. Uvnitř: ŽEBŘÍČEK ZEMÍ
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vyplývá to ze zprávy, kterou publikovalo Světové ekonomické fórum (WEF).

USA jsou podle ní až na sedmém místě v tabulce států, ve kterých je nejúčinnější dopad technologií na rozvoj ekonomiky.

Zhoršení politického a regulatorního prostředí v USA jsou hlavní příčiny rychlého pádu z první na sedmou příčku.

Trůn nyní překvapivě obsadilo Dánsko, následované Švédskem.

Žebříček zemí

Pořadí Stát

1.

Dánsko

2.

Švédsko

3.

Singapur

4.

Finsko

5.

Švýcarsko

6.

Nizozemí

7.

USA

8.

Island

9.

Velká Británie

10.

Norsko

Téměř celý svět

Země byly hodnoceny na základě technologické pokroku v byznysu, infrastruktuře a míře vládní podpory nezbytné pro ekonomický vývoj a zvyšování konkurenceschopnosti.

Index, kterým byly státy "oceněny", byl počítán u 122 zemí celého světa.

Přestože USA ztratily své výsadní postavení, stále se tamní podnikatelé silně zaměřují na inovace. Napomáhá tomu propracovaný vzdělávací systém pro pracovníky služeb a vysoký stupeň kooperace mezi odvětvími, uvádí zpráva.

Dánsko je tak nyní hodnoceno jako lídr technologických inovací spolu se severskými sousedy Švédskem a Finskem.

Internet v Česku ode dneška (u některých providerů od zítřka) výrazně zrychlí. Data potečou dráty svižněji poté, co se Telefonica 02 rozhodla svým zákazníkům - firmám i domácnostem - poskytovat ADSL připojení začínající nikoliv na 512 kB/s, ale na 2 MB/s.
Internet v Česku ode dneška (u některých providerů od zítřka) výrazně zrychlí. Data potečou dráty svižněji poté, co se Telefonica 02 rozhodla svým zákazníkům - firmám i domácnostem - poskytovat ADSL připojení začínající nikoliv na 512 kB/s, ale na 2 MB/s. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Konkrétně Dánsko těží z dobře zpracovaného a efektivního vládního programu podpory technologií. Odrazilo se to na rychlé liberalizaci telekomunikačního sektoru, špičkovém regulatorním prostředí a velké podpoře služeb e-governmentu," říká dle BBC Irene Mia, ekonomka WEF.

Evropa nahoru, Čína zaostává

Z evropských zemí se do první dvacítky vešlo ještě Švýcarsko, Nizozemí, Velká Británie, Norsko, Německo, Rakousko a Estonsko.

Zatímco menší země Asie a Pacifiku pokračují v rozvoji, velké a silné ekonomiky jako Čína a Indie zaznamenaly v žebříčky sestupný trend.

Indie si pohoršila o čtyři místa a spadla na 44. místo. Má především slabou infrastrukturu a velmi nízkou úroveň v užívání osobních počítačů a internetu.

Čína byla odsunuta až na 59. pozici s tím, jak její technologické společnosti začínají po raketovém nástupu zaostávat za světem.

 

Právě se děje

Další zprávy