Španělská cestovka slibuje hotel na oběžné dráze

mp
27. 9. 2007 15:30
První lidé se mohou ubytovat už v roce 2012
Takhle vypadá vesmírný hotel v představách španělské společnosti
Takhle vypadá vesmírný hotel v představách španělské společnosti | Foto: Galactic Suite Limited

Barcelona - Zájemci o vesmírnou turistiku mohou začít šetřit na další lákadlo - pobyt v hotelu na oběžné dráze. S odvážným projektem přišla španělská společnost Galactic Suite Limited, která chce zájezdy začít prodávat už příští rok.

Vedle letů do kosmu, které už provozuje americká společnost Space Adventures ve spolupráci s ruským Roskosmem, tak přijde na trh nový druh vesmírné turistiky. Letos založená společnost hlásá, že chce "dostat lidstvo za další hranici".

Pro nadšence bude novinka finančně přístupnější než dosavadní nabídka komerčních letů do vesmíru. Zatímco výlet na orbitální stanici ISS stojí v současné době 20 milionů dolarů, tři dny v hotelu na oběžné dráze vyjdou na pětinu této částky.

První hotel už v roce 2012

"Cílem naší společnosti je mít první orbitální letovisko na konci roku 2012," slibují oficiální stránky Galactic Suite datum, kdy bude možné ubytovat se ve vesmíru.

Cílem kosmických výletů je zatím pouze stanice ISS
Cílem kosmických výletů je zatím pouze stanice ISS | Foto: Reuters

Za čtyři miliony dolarů si turisté zatrénují 18 týdnů na karibském ostrově, kde je kromě výcvikového drilu čeká i relaxace uprostřed palmového ráje.

Pokud se turistům bude z karibské idyly ještě chtít vzlétnout, čekají je všemožné aktivity, které umožňuje stav beztíže, vesmírné sporty a výhledy, které oběžná dráha nabízí.

S dobrou výdrží tak budou mít třeba možnost vidět patnáct východů Slunce během jediného dne.

Další cestovky, nižší ceny

Vesmírnou turistiku zatím provozuje pouze americká společnost Space Adventures ve spolupráci s ruskou kosmickou agenturou Roskosmos. Komerční lety do kosmu ale plánují i další společnosti.

Za dva roky chce svůj projekt spustit firma Virgin Galactic a v roce 2012 plánuje vstup do vesmírného byznysu společnost EADS Atrium.

Ceny nových hráčů na trhu se mají přiblížit širšímu okruhu zájemců. Kosmické výlety mají stát okolo čtyř milionů dolarů - tedy stejně jako pobyt v orbitálním hotelu Galactic Suite.

 

Právě se děje

Další zprávy