Soud EU: Telecom měl pustit konkurenci k ADSL

Dušan Klimeš
14. 6. 2007 11:10
Alternativní operátor vyhrál v Lucemburku
Telefónica O2 dnes u soudu prohrála
Telefónica O2 dnes u soudu prohrála | Foto: Telefónica O2

Lucemburk - Evropský soud dnes rozhodl ve čtyři roky se táhnoucím sporu mezi Czech On Line a Českým Telecomem, dnes Telefónikou O2.

Podle soudců Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nepochybil, když Telecomu nařídil, aby svoji síť propojil s konkurencí kvůli poskytování vysokorychlostního internetu pomocí ADSL.

Rozhodnutí ČTÚ se tehdy dominantnímu poskytovateli nelíbilo, protože měl v plánu pouze nabízet přístup do svých sítí, nikoli propojení s ostatními.

Oficiální stížnost ale firma vznesla kvůli tomu, že úřad neprovedl analýzu, kterou podle ní vyžadují směrnice Evropské unie.

Z Čech až do Lucemburku

A tak se spor dostal až k soudu, který si vyžádal stanovisko evropských institucí, protože Český Telecom tvrdil, že rozhodnutí regulačního úřadu šlo proti těmto směrnicím.

Ale i soud v Lucemburku uznal, že ČTÚ postupoval správně.

Směrnice EU, které vyžadují vypracování analýzy, nebyly tehdy převedeny do vnitrostátního práva, "takže nejsou použitelné na skutkový stav v původním řízení", uvedl generální advokát evropského soudu.

"Český telekomunikační úřad byl oprávněn přezkoumat povinnost telekomunikačního podniku s významnou tržní silou uzavřít dohodu o propojení jeho sítě se sítí jiného operátora," píší soudci v rozsudku.

Španělé proti Rakušanům

Nynější Telefónica O2 vznikla v polovině minulého roku sloučením Českého Telecomu a jeho mobilní dceřiné společnosti Eurotel.

Většinovým vlastníkem firmy je s podílem kolem 70 procent španělská Telefónica. Telefónica O2 loni zvýšila zisk o 28 procent na osm miliard korun, což je nejvíce v historii. Konsolidované výnosy vzrostly o 0,4 procenta na 61,3 miliardy. 

Telekomunikační firma Czech On Line vystupující pod značkou Volný poskytuje všechny druhy pevného připojení k internetu, hlasové a datové služby nebo síťová řešení. Na českém trhu působí od roku 1995.

Jejím stoprocentním vlastníkem je největší rakouský telekomunikační operátor Telekom Austria, který nedávno v Česku koupil pobočku další telekomunikační firmy eTel.

 

Právě se děje

Další zprávy