Slovensko žádá Evropskou komisi o názor na euro

Aktuálně.sk
7. 4. 2008 12:00
Konečný verdikt padne 7. května
Na rubu slovenské jednoeurovky bude stejně jako na minci dvojnásobné hodnoty slovenský dvojkříž na trojvrší
Na rubu slovenské jednoeurovky bude stejně jako na minci dvojnásobné hodnoty slovenský dvojkříž na trojvrší | Foto: Národná banka Slovenska

Bratislava - Slovensko oficiálně požádalo Evropskou komisi o zhodnocení připravenosti země přijmout euro již příští rok. Zavázalo se, že v případě potřeby zajistí snížení inflace.

Začíná tím formální proces, na jehož konci se Slovensko stane šestnáctým členem eurozóny.

"Jsem optimista v otázce vstupu Slovenska do eurozóny," uvedl ministr financí Ján Počiatek . Podle něho je statistická pravděpodobnost, že Slovensko přijme euro příští rok 90procentní.

Slovensko kritéria splňuje

Aby Slovensko skutečně úspěšně dosáhlo přijetí eura již v příštím roce, musí splnit čtyři hlavní kritéria stanovená unií pro přijetí společné evropské měny. Těmi jsou limity pro rozpočtový schodek, nízké úrokové sazby a stabilní měna.

Posledním a nejkritičtějším je poměrně nízká úroveň inflace, proti které je ale slovenské ministerstvo financí připraveno zakročit.

Přestože Slovensko zatím všechna kritéria splňuje, tak udržet v současné době, kdy jsou ve světě ceny ropy i potravin poměrně nestabilní, inflaci na uzdě, je celkem složitý oříšek.

Rozhodne se v květnu

Slovenský ministr financí Ján Počiatek odevzdal žádost o zhodnocení připravenosti Slovenska na vstup do eurozóny představitelům Evropské unie a Evropské centrální banky na setkání ministrů financí ve Slovinsku.

Podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquína Almunii by se o slovenské žádosti mělo rozhodnout 7. května. V případě kladného vyřízení by pak měl být ještě v červnu znám směnný kurz slovenské koruny vůči euru.

 

Právě se děje

Další zprávy