SERIÁL: Světová ekonomika 1/2005

eko
20. 12. 2005 0:31
Praha - Firma Exxon měla nejvyšší zisk v historii USA. Procter & Gamble se rozhodl, že koupí Gillette.

Exxon Mobil
Největší veřejně obchodovatelná ropná společnost na světě Exxon Mobil Corp oznámila, že v roce 2004 měla zisk 25,3 miliardy dolarů. Jedná se o historicky nejvyšší zisk firmy v USA. K růstu přispěly rekordní ceny ropy a zemního plynu. Firma současně dodala, že k nárůstu došlo v obou hlavních divizích, tedy v divizi průzkumu a těžby ropy a plynu i v divizi rafinace a prodeje.


Německá ekonomika rostla nejrychleji od roku 2000
Německá ekonomika rostla v roce 2004 díky silnému exportu nejrychlejším tempem od roku 2000. Hrubý domácí produkt země se zvýšil o 1,7 procenta po poklesu o 0,1 procenta v roce 2003. Motorem německého růstu byly exporty. Mírně pomohla i veřejná spotřeba růstem o 0,4 procenta. Naopak zhoršení vykázala soukromá spotřeba, která po stagnaci v roce 2003 celkově klesla o 0,3 procenta.


P&G a Gillette: Největší výrobce spotřebního zboží
Americká společnost Procter & Gamble se dohodla na koupi výrobce žiletek a baterií Gillette za zhruba 57 miliard dolarů v akciích. Spojením, které bylo dokončeno 1. října, tak vznikl největší výrobce spotřebního zboží na světě. Spojení firem má přinést roční úsporu 14 až 16 miliard dolarů.

Microsoft: Windows bez přehrávače
Microsoft se rozhodl, že se neodvolá proti prosincovému nálezu evropského soudu první instance, který rozhodl, že impérium Billa Gatese musí začít dodávat operační systémy Windows bez přehrávače Media Player. Soud v prosinci 2004 Microsoftu nařídil, aby se začal urychleně řídit rozhodnutím z března, kdy Evropská komise uznala Microsoft vinným z porušování hospodářské soutěže. Za to mu vyměřila pokutu téměř půl miliardy eur a povinnost přestat přehrávač Media Player spojovat s operačním systémem Windows. Konkurenti Microsoftu si stěžovali, že jim firma brání v tom, aby se prosadili na trhu se svými vlastními přehrávači a dalšími produkty.

 

 

Právě se děje

Další zprávy